REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruska nacionalna garda primarširala na Rdeči trg in - zapela pesem, ki je leta 1984 obnorela Slovenijo

Ruska nacionalna garda primarširala na Rdeči trg in - zapela pesem, ki je leta 1984 obnorela SlovenijoMoskva, veseli božič na Rdečem trgu

Ruska policija redko polni naslovnice medijev s svojimi umetniškimi talenti in veselim duhom, vendar je vse mogoče med božičnimi prazniki (poglejte si video posnetek, v nadaljevanju).

Veseli božič na Rdečem trgu

Zbor Ruske nacionalne garde, oblečen v svoje najboljše paradne uniforme, se je pred dnevi zbral na Rdečem trgu v Moskvi.

Sto dvajset policistov se je zdelo zadovoljnih zaradi svoje nenavadne nove vloge.

Skupaj sto dvajset policistov, skupaj z veterani, se je zdelo zadovoljnih zaradi svoje udeležbe in nenavadne nove vloge.

Video posnetek je bil zasnovan kot novoletni dar Rusiji, pa tudi kot izkazovanje spoštovanja britanskemu glasbeniku grških korenin Georgeu Michaelu, ki je nenadoma umrl pred natančno dvema letoma, star le 53 let.

Duo Wham! (levo) in pevec George Michael v zrelih letih (desno)

Pesem Last Christmas (zadnji božič) je bila med uspešnicami Georgea Michaela, ki se je med zvezde v 80. letih dvajsetega stoletja izstrelil kot član dua Wham!.

Ob vsem tem je zanimivo, da Wikipedia navaja, da je prav ta pesem decembra leta 1984 hitro zasedla prvo mesto na glasbenih lestvicah na Danskem, Švedskem in - v Sloveniji.

Moskva, Last Christmas 2018

Ob tem je pristala na drugem mestu v številnih drugih državah Evrope in sveta.

Pesem Last Christmas je decembra leta 1984 hitro zasedla prvo mesto na glasbenih lestvicah na Danskem in Švedskem ter v - Sloveniji.

George Michael se je sicer zaradi homoseksualnosti zapletel v več škandalov. O njegovi spolni usmeritvi se je več razvedelo leta 1998, ko so ga prijeli pri dejanju na javnem stranišču na Beverly Hillsu.

Nato pa je bil med prvimi, ki je »stopil iz omare« (coming out of the closet), ko je naposled priznal in odkrito spregovoril o svoji spolni usmeritvi.

Leta 2008 je več kot 3.000 britanskih homoseksualcev sestavilo lestvico slavnih osebnosti, ki predstavljajo sanje geja. Med prvo deseterico se je uvrstil tudi pevec George Michael, ki se je pred leti uvrščal prav v vrh različnih seznamov gejevskih ikon.

Ruska nacionalna garda po stopinjah gej ikone Georga Michaela

George Michael pa je tudi kot pop ikona veliko prispeval gibanju za pravice gejev po vsem svetu. Zdaj očitno tudi v Rusiji, ki z najnovejšo upodobitvijo znane pesmi Last Christmas ene od svetovnih gej ikon morda napoveduje tudi milejši odnos do LGBTI populacije, ki je bila dolga leta izpostavljena nasilju in aretacijam, še posebej po letu 2013, ko je zgornji dom ruskega parlamenta potrdil zakon o prepovedi t. i. homoseksualne propagande, ki je v praksi prepovedoval shode v podporo pravic homoseksualcev, upravičeval homofobna dejanja in predstavljal osnovo za kazenski pregon vseh, ki so izražali podporo istospolno usmerjenim.

George Michael pa je tudi kot pop ikona veliko prispeval gibanju za pravice gejev po vsem svetu.

Zakon je sicer prepovedal »propagando netradicionalnih spolnih odnosov« tako Rusom kot tujcem in medijskim organizacijam. Enačenje homoseksualnih odnosov s heteroseksualnimi je veljalo za kršitev zakona.

Evropski parlament se je na kršitev pravic LGBTI populacije v Rusiji odzval leta 2017 z resolucijo o izvajanju smernic Sveta za LGBTI, zlasti v zvezi s preganjanjem (domnevnih) istospolno usmerjenih moških v Čečeniji in Rusiji, ob upoštevanju smernic Evropskega sveta z dne 24. junija 2013 za spodbujanje uresničevanja in varstvo vseh človekovih pravic lezbijk, gejev, biseksualcev, transseksualcev in interseksualcev (LGBTI) in upoštevanju sklepov Evropskega sveta z dne 16. junija 2016 o enakosti LGBTI …

Solisti ruske nacionalne garde, vir: YouTube

Najnovejšo potezo zbora Ruske nacionalne garde je tako mogoče razumeti kot novo usmeritev in v prihodnje nekoliko spremenjen odnos do te ranljive populacije.

Ruski policijski zbor sicer deluje že več kot štiri desetletja, vendar je postal del nacionalne garde, ko je bila ta ustanovljena leta 2016, po reformi policijskih sil. Zborovodja pa je že zelo znan tudi po svojem »občutku za pop glasbo«.

Leta 2014 so priredili pesmi Daft Punka in Pharella Williamsa.

Zbor ruske policije med prepevanjem uspešnice britanskega pevca Georga Michaela

Niso se branili niti izvedbe najbolj priljubljenih pesmi Toma Jonesa in Louisa Armstronga, del njihovega zelo pisanega glasbenega repertoarja pa je tudi znana judovska ljudska pesem Hava Nagila.

Najnovejšo potezo zbora Ruske nacionalne garde je mogoče razumeti kot novo usmeritev in nekoliko spremenjen odnos do LGBTI populacije.

Božična daritev je nekaj, kar je del tradicije Ruske nacionalne garde.

V začetku leta 2018 pa se je prek medijev udeležila tudi razprav z opozicijskim voditeljem Aleksejem Navalnim in ga povabila celo »na duel« zaradi obtožb o korupciji ...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek