REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ESČP: Grčija je z uporabo šeriatskega prava na sodiščih kršila prepoved diskriminacije

ESČP: Grčija je z uporabo šeriatskega prava na sodiščih kršila prepoved diskriminacijeMuslimanka v Atenah, Grčija Vir: Pixsell

Grčija je kršila načelo prepovedi diskriminacije, ko je uporabila islamsko zakonodajo pri sporu o dediščini v zapuščinskem postopku. Tako je v svoji sodbi odločilo Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) iz Strasbourga.

Šlo je za spor med člani muslimanske manjšine, ki živi v Grčiji. V tem primeru je bila poslednja volja muslimana in grškega državljana, ki je vse, kar je imel po svoji smrti, zapustil soprogi, razveljavljena, ko sta se zoper odločitev pritožile soprogove sestre.

Vdova Chatitze Molla Sali se je na Evropsko sodišče za človekove pravice pritožila leta 2014, saj je z odločitvijo grškega sodišča, ki se je oprlo na šeriatsko pravo, izgubila tri četrtine premoženja zapustnika - svojega pokojnega soproga.

Evropsko sodišče za človekove pravice, Strasbourg

Trdila je, da je diskriminirana, kajti če njen mož ne bi bil musliman, bi lahko brez težav podedovala njegovo celotno premoženje, kar je v skladu z grško zakonodajo.

Evropsko sodišče za človekove pravice se je strinjalo. Ni pa se še odločilo, ali bo in kako bo kaznovalo tudi Grčijo.

»Grčija je bila edina država v Evropi, ki je do tega trenutka uporabljala šeriatsko pravo glede dela svojih državljanov in to proti njihovi volji. To je bilo res problematično v tem primeru, kajti uporaba šeriatskega prava je vodila do situacije, ki je bila popolno nasprotje individualnim pravicam vdove, ki je nasledila premoženje pokojnega soproga v skladu z načeli civilnega prava, nato pa se je znašla v pravni situaciji, ki si si jo nista želela ne ona in ne njen nekdanji soprog,« je sodišče zapisalo v svoji sodbi.

Grčija je bila edina država v Evropi, ki je do spornega dogodka uporabljala šeriatsko pravo glede dela svojih državljanov in to proti njihovi volji.

Soprog Molle Sali je svojo oporoko namreč napisal v skladu z grškim pravom in tako prvostopenjsko kot drugostopenjsko sodišče sta najprej presodili v korist zapustnikove soproge in ne v korist njegovih sester.

Vendar so nadaljnje sodbe prepustile vprašanje nasledstva v odločanje muslimanski manjšini, kjer so nato uporabili šeriatsko pravo.

Omenjena grška zakonodaja je bila utemeljena na mednarodnih pogodbah, ki so bile podpisane po letu 1920, ob razpadu Otomanskega imperija. Prišlo je do vojn in velikih preseljevanj ljudi, vendar je v severovzhodu Grčije ostala okoli 110.000 ljudi velika muslimanska manjšina, kjer družbeno življenje znotraj te skupnosti še zmeraj določajo odločitve uradnega, s strani države potrjenega muslimanskega klerika – muftija.

Musliman v Grčiji, Atene Vir:Pixsell
Musliman v Grčiji, Atene   Vir: Pixsell

Vendar pa je januarja letos Grčija končno spremenila zakonodajo. Novi zakon, ki so ga podprle vse večje politične stranke je odpravil številna zastarela pravila, ki so vključevala uporabo šeriatskega prava. Vse to pa je sprožil prav primer Molle Sali. Vendar pa poznejša sprememba zakonodaje ni imela učinka na že sprejete razsodbe.

Po novi zakonodaji ima grška zakonodaja prednost v vseh primerih, uporaba šeriatskega prava pa je izjemoma dovoljena le takrat, kadar se o tem strinjajo vse vpletene stranke.

Edini evropski državi, ki sta do sedaj dajali veljavo šeriatskemu pravu, sta bili Grčija in Velika Britanija.

Novi zakon, ki ga je sprejel grški parlament, določa, da muslimanska manjšina v Grčiji ni več zavezana šeriatskemu pravu. Po starem sistemu so v družinskih sporih o dediščini, ločitvah in podobnih vprašanjih med muslimani v Grčiji odločali muftiji in drugi strokovnjaki islamskega prava.

Pogosto so se kot posledica pojavljale obtožbe seksizma in diskriminacije žensk.

Vse skupaj je posledica zapletene zgodovine po razpadu Otomanskega cesarstva. Po koncu prve svetovne vojne so grške in turške oblasti izpeljale množično izmenjavo prebivalstva, v kateri so bili leta 1923 milijoni muslimanov in pravoslavnih Grkov preseljeni v svoje matične države.

Bičanje po šeriatskem pravu v Indoneziji Vir:Pixsell
Uporaba šeriatskega prava leta 2017 v Indoneziji. Policist biča storilca, ki so ga ujeli pri kockanju.                                              Vir: Pixsell 

Po tem dogovoru so muslimanom v Grčiji zagotovili, da bodo še naprej spadali pod okrilje islamskih navad in zakonov. Danes je v Grčiji več kot 110.000 muslimanov, ki večinoma prebivajo v Tesaliji.

Občasno med Grčijo in Turčijo še vedno prihaja do sporov zaradi statusa in pravic muslimanske manjšine.

Občasno med Grčijo in Turčijo še vedno prihaja do sporov zaradi statusa in pravic te manjšine.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je na primer decembra leta 2017, med svojim obiskom Grčije, obtožil gostiteljico, da ne spoštuje svojih muslimanskih državljanov.

Edini evropski državi, ki sta do sedaj dajali veljavo šeriatskemu pravu, sta bili Grčija in Velika Britanija. Velika Britanija dovoljuje uporabo šeriatskega prava v obliki arbitraže, pri kateri šeriatsko pravo ni v nasprotju z britanskimi zakoni.

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek