REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemško gospodarstvo z večjim padcem, se zmanjšuje povpraševanje po nemških avtomobilih?

Nemško gospodarstvo z večjim padcem, se zmanjšuje povpraševanje po nemških avtomobilih?VIR: BMW

Eden od razlogov naj bi bil 24-odstotni padec proizvodnje v nemški avtomobilski industriji. Analitiki pa si niso enotni v oceni, ali gre zgolj za začasne težave ali začetek bolj nevarnega trenda.

Produktivnost nemškega gospodarstva je prvič v zadnjih treh letih močno upadla. Gre za padec 0,2 odstotka v tretjem četrtletju (Q3) tega leta. Eden od večjih razlogov naj bi bil padec proizvodnje avtomobilske industrije, opozarja Zero Hedge.

Analitiki upajo, da je to predvsem posledica novih in strožjih emisijskih testov, ki so posledično prekinili proizvodnjo, vendar bodo tudi ti podatki še dodatno vzpodbudili strahove o tem, da se je evropska gospodarska ekspanzija znova končala. Evropa se namreč sooča tudi s populizmom v Italiji, problemom brexita ter gospodarskim spopadom z ZDA, ki še vedno traja. Če bi ZDA uvedle dodatne carine na evropske avtomobile, bi to še posebej močno »udarilo« prav po zelo močni nemški avtomobilski industriji. 

Nemške težave s proizvodnjo avtomobilov morda prikrivajo dejstvo, da se je globalno povpraševanje po nemških avtomobilih zmanjšalo.

Vendar pa nemški mediji mirijo javnost, nemški ekonomski minister pa je po poročanju Bloomberga že našel krivca za upad proizvodnje prav v testih škodljivih izpustov, ki naj bi prekinili proizvodnjo avtomobilov. Podatki zveze avtomobilskih proizvajalcev VDA namreč kažejo, da se je v primerjavi s septembrom lani proizvodnja v Nemčiji zmanjšala za 24 odstotkov.

Eden od analitikov je ocenil, da pričakuje nadaljevanje rasti v naslednjem četrtletju, saj bi še enkratna ponovitev podobnega padca pomenila, da se je Nemčija znašla v recesiji. Nemški minister za gospodarstvo Peter Altmaier je med svojim govorom v Berlinu dejal, da podatki o bruto družbenem proizvodu »niso posebej vzpodbudni, vendar tudi niso skrivnost,« in ocenil da to ni katastrofa, ker »smo imeli podobne številke leta 2015.« Po njegovi oceni to kaže, da je ekspanzija pač krhka »vaza z rožami«, ki jo je pač treba zaščititi. 

Podatki nemškega statističnega urada kažejo, da sta se v zadnjem četrtletju zmanjšala izvoz in zasebna potrošnja, povečale pa investicije v opremo in gradnjo. Vse to je vplivalo tudi na rast gospodarstva v EU, ki je bila v zadnjem četrtletju najslabša od leta 2014. 

Nemški GDP
Podatki nemškega statističnega urada

Evropska centralna banka je že zavrnila ocene, da je gospodarstvo v Evropi izgubilo zagon, toda ponoven zagon gospodarstva kljub temu ni zagotovljen. Mogoče je tudi, da bo nemški industrijski sektor občutil še dodatne težave zaradi upočasnjevanja trgovine zaradi številnih napetosti, pa tudi pritiska ZDA na Kitajsko. Nemški podatki prihajajo tudi v neprijetnem trenutku, ko se ECB pripravlja, da bi prenehala z velikimi odkupi državnih obveznic. Nemško gospodarstvo pa predstavlja kar tretjino evropskega. 

Predsednik nemške Bundesbanke kljub temu meni, da gre zgolj za začasen padec. »Fluktuacije pri podatkih ne morejo skriti dejstva, da to ne vpliva na ekonomski vzpon v Nemčiji in območju evra,« je prepričan Jens Weidmann. 

Vendar Tyler Durden opozarja, da v trenutku, ko se zmanjšujeta prodaja avtomobilov na Kitajskem in v ZDA nemške težave s proizvodnjo avtomobilov morda prikrivajo dejstvo, da se je »globalno povpraševanje po nemških avtomobilih zmanjšalo.«
 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek