REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Mornarica kaznovala skupino mornarjev zaradi uporabe LSD-ja - ob jedrskem reaktorju letalonosilke

Mornarica kaznovala skupino mornarjev zaradi uporabe LSD-ja - ob jedrskem reaktorju letalonosilkeLetalonosilka Ronald Reagan Vir:US Navy

Ameriška mornarica je sprožila različne postopke zoper 15 mornarjev, ki so delali na jedrskem reaktorju USS Ronald Reagan, ker so uporabljali oziroma distribuirali drogo LSD. Gre samo za enega od zadnjih podobnih škandalov v mornarici in sedmi floti.

Deset mornarjev so, kot  poroča Navy Times, kaznovali zaradi »obtožb, povezanih z LSD-jem«. Dva mornarja sta v resnih težavah in ju čaka vojaško sodišče zaradi posedovanja, uporabe in distribucije prepovedanih drog, ocenjujejo pa tudi možnost, da obtožijo še tri mornarje. 

Vseh petnajst mornarjev je delalo v jedrskem reaktorju letalonosilke Ronald Reagan.

Vseh petnajst mornarjev je delalo v jedrskem reaktorju letalonosilke Ronald Reagan. Šlo naj bi za »višje osebje.«

Omenjeno letalonosilko poganjata dva Westinghousova reaktorja, ki lahko ladjo z 6000 mornarji in težo preko 101 000 ton z enim polnjenjem goriva po morju prevažata 20 let. V mornarici so zatrdili, da sta oba reaktorja kljub uporabi drog s strani njenih skrbnikov »varna.«

Ronald Reagan Vir:US Navy
Dva jedrska reaktorja lahko letalonosilko razreda Nimitz USS Ronald Reagan po morjih prevažata dvajset let. 

Dva mornarja, ki se bosta znašla pred sodiščem, naj bi svoje prekrške naredila januarja in februarja letos. Enega obtožujejo tudi posedovanja anaboličnih stereoidov. Do odkritja je pripeljala informacija enega od mornarjev, ki so uporabljali LSD.

Sedma flota z oporiščem v japonski Jokosuki je sicer največja ameriška flota, z 20 000 mornarji in 50 do 70 ladjami. Sicer pa je omenjeni škandal samo eden od zadnjih, ki so pricurljali v javnost. Še pred tem je avgusta prišlo do poskusa posilstva 14- letne deklice s strani mornarja, ki je eksplicitna seksualna sporočila pošiljal tudi drugi - sedemletnici. Precej častnikov so obtožili tudi sprejemanja podkupnin s strani malezijskih obrambnih podizvajalcev. Ti naj bi umetno napihovali račune.

To sicer ni edini podoben primer, ki vključuje LSD in jedrske naprave v ameriški vojski.

V ZDA so v zračnem oporišču Waren (F. E. Warren Air Force Base) v Wyomingu zaradi »napake« na družbenih omrežjih preiskovalci namreč nedavno odkrili verigo preprodajalcev drog. To se je, kot poroča spletna stran KCRG zgodilo marca leta 2016, vendar so podrobnosti preiskave šele nedavno pricurljale v javnost.

Operaterji ameriških jedrskih raket

Kaznovani vojaki ameriške vojske so del raketnega eskadrona »Wing 90«, ki nadzoruje tretjino od 400 medcelinskih balističnih raket »Minuteman 3«, ki stalno čakajo na morebitno uporabo v podzemeljskih silosih, ki so razporejeni po severnem delu ameriške Velike ravnice.

Eden od pripadnikov zračnih sil je dejal, da je občutil paranojo.

V objavljenih dokumentih je mogoče prebrati, da so člani enote, ki imajo kot čuvarji jedrskega orožja sicer zelo stroga pravila obnašanja, v letu 2015 jemali LSD, kokain in druge droge.

Eden od pripadnikov zračnih sil je dejal, da je občutil paranojo. Drugi je videl »žive barve«. Tretji je priznal, da je preprosto imel rad, da se mu je »odpeljalo« oziroma da »mu je zavest odplavala.« Ti pripadniki so ne samo kupovali, pač pa tudi razpečevali in najtežje droge. Poleg LSD-ja so uporabljali tudi ectasy in kokain. Vendar pa je ta njihova zabava – na srečo še nekaterih Zemljanov – minila brez hujših posledic.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek