REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Skripal ni edini - Putin ukazal zastrupiti še enega vohuna zaradi "seks dosjeja" enega od najmočnejših ljudi na svetu

Skripal ni edini - Putin ukazal zastrupiti še enega vohuna zaradi Nekdanji vohun KGB-ja, Boris Kapričkov

Ruski predsednik Vladimir Putin je ukazal Aleksandru Miškinu, naj ubije britanskega vohuna, ki je spisal razvpiti tajni Trumpov seksualni dosje, trdi nekdanji pripadnik ruske obveščevalne službe (KGB).

Miškin (39) je v neuspešnem poskusu atentata na dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo z živčnim strupom novičok v angleškem Salisburyju letošnjega marca uporabil psevdonim Aleksander Petrov. Londonu je prvo uspelo identificirati njegovega sostorilca Ruslana Boširova - gre pravzaprav za Anatolija Čepigo, poročnika ruske vojaške obveščevalne službe (GRU), ki deluje v okviru Generalštaba oboroženih sil Ruske Federacije.

Aleksander Miškin in Anatolij Čepiga sta v resnici agenta razvpite ruske vojaške obveščevalne službe GRU.

Nato je britanski portal Bellingcat prejšnji teden uspel razvozlati dejansko Miškinovo identiteto zdravnika v isti ruski obveščevalni službi, katere agent je tudi Čepiga.

Lažna Petrov in Boširov, Skripalova nesojena rablja
Lažna Petrov in Boširov, Skripalova nesojena rablja

Sedaj se Miškin sooča z obtožbo o uporabi istega živčnega plina v napadu na nekdanjega pripadnika britanske obveščevalne službe MI6 Christopherja Steela (54) ob obisku Združenega kraljestva leto dni prej, navaja londonski Mirror.

Nekdanji pripadnik KGB-ja, Boris Karpičkov (59), ki se je kot dvojni vohun v poznih 90. letih prejšnjega stoletja odločil prebegniti iz Sovjetske zveze v Združeni kraljestvo, trdi, da je bil Miškin del posebne skupine operativcev GRU, ki so bili konec februarja 2017 infiltrirani v Združeno kraljestvo. Po informacijah, ki jih je prejel na svojem zadnjem obisku evropske celine od svojega vira iz GRU-ja, je skupina po neposrednem Putinovem ukazu prišla na Otok z nalogo, da likvidira predvsem Steela.

Vohuna GRU-ja sta po neposrednem Putinovem ukazu prišla na Otok z nalogo, da likvidirata predvsem Steela iz MI6 z 'enako substanco' kot Sergeja Skripala.

"Bilo jim je ukazano, da naj pokončajo Steela z 'enako substanco', kot so 12 mesecev pozneje poskusili Skripala. Morilci so s tem ciljem najprej opazovali in nadzirali Steelovo hišo v Farnhamu, v Surreyju in njegovo pisarno v Londonu", razlaga Karpičkov.

Christopher Steele, nekdanji častnik britanskega MI6

"Toda morali so opustiti operacijo, ker so ugotovili, da je hiša pod krepkim video nadzorom. Ko nato Steela niso uspeli dobiti niti v njegovi pisarni, so sklenili, da bi bilo preveč tvegano nadaljevati s to operacijo", dodaja ruski prebeg iz KGB-ja, Boris Karpičkov, ki je zavetje v zadnjih desetletjih našel v Londonu. Pravi, da je 12. februarja letos kot strela z jasnega prišel telefonski klic in je tako tudi sam dobil zastrašujoče in zelo resno opozorilo od svojega starega prijatelja: "Bodi zelo previden, oziraj se naokoli, nekaj se pripravlja, je zelo resno".

Tako je izvedel, da je tudi njegovo ime na "seznamu za odstrel", ki so ga sestavili v Kremlju, tako kot Sergeja Skripala, Christopherja Steela, Olega Gordievskega... Skripal in drugi Rusi s seznama so bivši ruski vohuni, ki so zavetje našli v Angliji.

Skripal je nato bil teden pozneje res zastrupljen z novičokom.

Steele je v dosjeju navedel, da je Donald Trump med obiskom v Moskvi leta 2013 spal s prostitutkami in da že leta sodeluje z Rusijo.

Ukaz za uboj Steela pa je bil izdan potem, ko so v Kremlju ugotovili, da je prav ta nekdanji britanski vohun izkoristil svoja prejšnja dognanja in zveze v Rusiji, da je sestavil zloglasni dosje dolg 35 strani, v katerem je povezal aktualnega ameriškega predsednika in "njegov ožji krog" z - Rusijo.

Steele je v razvpitem dosjeju med ostalim navedel, da je sedanji ameriški predsednik Donald Trump med obiskom v Moskvi leta 2013 spal s prostitutkami.

Skratka, v spornem dokumentu Steele ugotavlja, da Trump že leta sodeluje z Rusijo in da je opozoril (Putina), da bi kompromitirajoč material o njem lahko privedel do izsiljevanj.

Karpičkov pravi, da mu ruski vir ni razkril resnično identiteto Miškina.

Boris Karpičko
Boris Karpičko, nekdanji častnik KGB-ja

"Vztrajno ga je klical 'esculap', kar je beseda za 'kliničnega zdravnika' v ruskem jeziku. Razlagal mi je, da je ta sodeloval pri raziskavah nekega živčnega agensa na makaki opicah", navaja nekdanji častnik KGB-ja, ki je zelo resno opozorilo, da mu nekdanji kolegi strežejo po življenju prejel februarja letos prav na svoj rojstni dan.

Vodilni vojaški obveščevalci so prepričali Putina, da bi prav operativci GRU-ja morali pokončati svoje izdajalce.

Raziskave, v katerih je po trditvah Karpičkova sodeloval Miškin, pa so se domnevno dogajale v tajnem laboratoriju GRU v Kirovu, uradno znanem kot 48. Centralni raziskovalni inštitut ruskega ministrstva za obrambo.

Vir Karpičkova mu je zaupal tudi, da je bilo prvotno načrtovano, da napad na Skripala opravi ruska zvezna varnostna služba (FSB), ki je naslednica KGB-ja, vendar je vodilnim iz GRU-ja uspelo "prepričati Putina, da bi operativci iz njihovih vrst morali lastnoročno likvidirati enega od svojih izdajalcev".

Potni list Borisa Karpičkova z (lažno) identiteto sovjetskega vohuna

Po tem je FSB svojo operativno enoto poslal nad nekdanjega namestnika direktorja Aeroflota Nikolaja Gluškova (68), ki je prav tako živel v izgnanstvu v Združenem kraljestvu. Karpičkov pravi, da je Gluškov postal trn v peti Putinovega režima, ko je odkril, kako ruska obveščevalna služba uporablja Aeroflot kot kritje za čezmorske operacije.

Gluškova so našli zadavljenega v angleškem mestu New Malden teden dni po napadu na Skripalova v Salisburyju.

Gluškova so našli zadavljenega v njegovem stanovanju v New Maldenu, v Surreyju, teden dni po napadu na Skripalova v angleškem mestu Salisbury.

Gluškov je bil sicer označen za sovražnika ruskega predsednika, ker je obtožil Kremelj za umor svojega prijatelja, Putinovega kritika Borisa Berezovskega leta 2013 v Titness Parku v Angliji.

Boris Berezovski (levo), pokojni ruski poslovnež z močnim političnim vplivom, je bil eden od najbolj znanih med ljudmi, ki so bili označeni za ruske oligarhe.

Na seznamu Kremlja za odstrel naj bi bil tudi Bill Browder, ameriški poslovnež, ki je bil med večjimi tujimi investitorji v Rusiji vse dokler se ni zameril Putinovi oblasti, ker je vztrajno opozarjal na "težko korupcijo".

Na seznamu Kremlja za odstrel je tudi Bill Browder, poslovnež, ki se je zameril Putinovi oblasti, ker je opozarjal na 'težko korupcijo'.

Dobil je etiketo "državnega sovražnika" in je danes, kot sam pravi prisiljen "živeti drugače, kot običajni ljudje".

Bill Browder, bil je eden od večjih investitorjev v Rusiji

Anglija je desetletja sprejemala spreobrnjene vohune, ki so zbežali iz vzhodnega komunističnega bloka.

Toda nihče od njih se ni počutil popolnoma varnega, ker so vedeli, da jim Moskva ne bo odpustila izdaje in da jih bo poskušala "pospraviti s sveta".

Tako kot Karpičkova, ki je izkaznico KGB-ja (za katero sam pravi, da je "dovoljenje za ubijanje") dobil davnega leta 1984, njegovo delo pa je bilo, da odkrije špiclje, ki delajo za ameriško Cio in jih "spreobrne", torej da začnejo delati za rusko stran, kot dvojni agenti.

Boris Karpičkov živi v stalnem strahu od lastne sence, ker je Moskva izdala 'tiralico' zanj.  

Toda kmalu je tudi sam začel delati za "drugo stran", ko pa se je za to izvedelo v Moskvi, je zanj bila razpisana "tiralica", zato je bil prisiljen reševati lastno glavo.

Po begu na zahod je sicer dobil drugo identiteto.

Z nostalgijo pravi, da "Borisa Karpičkova ni več", toda kljub temu živi iz dneva v dan, v stalnem strahu od lastne sence.

Hude obtožbe nekdanjega vohuna KGB-ja

Na vprašanje novinarja televizijske hiše NBC, neposredno po napadu na Skripalova, ali se počuti varnega v Združenem kraljestvu, je s tresočim glasom odgovoril "ne"in dodal, da še vedno vse dela kot v časih, ko je bil vohun, ker je to "edini način, da preživi". Zato se zmeraj ozira čez ramo, še posebej po dogodku z Gluškovim in Skripalovima.

Ko agentom GRU-ja ni uspelo ubiti Skripala v Salisburyju in so hudo zamočili še več zaupanih jim podobnih "občutljivih operacij", je bil za kazen odstavljen generalpolkovnik Igor Korobov (62), ki je bil na čelu GRU od februarja 2016. Putin je bil zaradi vseh teh "spodrsljajev" namreč tako jezen na GRU, da je celo naročil, da mora vse njihove prihodnje operacije spremljati FSB.

Kar pa se tiče dosjeja o Trumpovih posteljnih ekshibicijah s prostitutkami v Moskvi, iz sodne dokumentacije, ki jo je Christopher Steele vložil v ZDA izhaja, da je to razburljivo čtivo "v grobi obliki" nastalo na podlagi zaupnih virov in bilo izročeno vrhu angleških obveščevalcev zato, ker bi lahko "prizadelo nacionalno varnost tako Združenih držav kot Združenega kraljestva".

Trumpove posteljne ekshibicije s prostitutkami v Moskvi bi lahko prizadele nacionalno varnost tako ZDA kot Združenega kraljestva.

Sama listina pa naj bi prestala obtožbe, da je spisana na temelju nepreverjenih informacij.

Christopher Steele je prejšnji teden prekinil molk, h kateremu se je zatekel po izbruhu afere s "tajnim Trumpovim dosjejem" in za Vanity Fair povedal: "V teh čudnih časih je oblastem težko dopovedati neljubo resnico, vendar smo vsi dolžni storiti prav to."

Ne glede na ceno.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek