REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Selitev Pipistrelove proizvodnje v Italijo izzvala polemiko – zaradi »peterčka« ali ZDA?

Selitev Pipistrelove proizvodnje v Italijo izzvala polemiko – zaradi »peterčka« ali ZDA?Ivo Boscarol, Marjan Šarec in Matej Tonin

Ustanovitelj ajdovskega Pipistrela Ivo Boscarol, ki je že večkrat napovedal selitev proizvodnje iz države, je v zadnjem javnem nastopu, ki ga je imel konec tedna na povabilo Inštituta za mladinsko politiko Občine Ajdovščina, napovedal, da bo podjetje že v tem tednu preselilo 40 zaposlenih iz Ajdovščine v Gorico.

V Italiji ima Pipistrel dva objekta. V prvi hali na letališču v Gorici, ki se razprostira na 6000 kvadratnih metrih, so z delom začeli že lanskega junija. Druga ima 4000 kvadratnih metrov površine. Poleti so objekt za proizvodnjo ultralahkih letal pokrili, do konca leta pa bo hala končana.

Ko bo uporaben še drugi del hale, bo v Gorici zaposlenih 200 delavcev. Celotna investicija bo stala 3,2 milijona evrov.

Ivo Boscarol

Toda nejasno ostaja vprašanje – zakaj se to dogaja. Ali zaradi nove vlade, ki bo dvignila davke in grženj z nacionalizacijo, ali pa zato, ker Pipistrelu in Ivu Boscarolu zakonodaja v Italiji omogoča prodajo letal v ZDA, proizvodnja v Sloveniji pa ne?

Kot je dejal Ivo Boscarol, se bo to (selitev proizvodnje) zgodilo "ob načrtih glede vključitve kapitalskih dobičkov v dohodninsko osnovo, ki je zapisana v koalicijskem sporazumu manjšinske vlade", pa tudi zaradi groženj podjetnikom z nacionalizacijo, ki jih je izrekel poslanec Levice Miha Kordiš.

"S prihodnjim tednom bomo v Gorico že preselili proizvodnjo večine modelov letal in prezaposlili 40 delavcev iz Ajdovščine, do konca leta pa bo tam že več kot 50 zaposlenih. Zaenkrat selimo samo proizvodnjo. Glede morebitne selitve razvoja v tem trenutku ne bi rad dajal komentarjev. Ne nameravam pa čakati, da me nacionalizirajo," je dejal Boscarol.

Boscarol je tudi opozoril, da dejstvo, da teh groženj ni obsodil nobeden od visokih politikov, razume kot "usklajeno politično akcijo, ki se bo prej sli slej zgodila."

Boscarol je tudi napovedal, da bo to njegov zadnji javni nastop v Sloveniji in da se tudi v medijih ne bo več pojavljal, saj "je škoda moje energije, da bi prepričeval prepričane".

Na informacijo, objavljeno v Večeru se je takoj odzval tudi predsednik NSi Matej Tonin. "'Boscarol se umika iz Slovenije, že ta teden seli 40 zaposelnih v Gorico' ... @sarecmarjan to je cena oblasti za vsako ceno in sklepanja poslov z Levico", je zapisal na Twittru.

Ivo je odločitev o selitvi proizvodnje sprejel pred leti, ker Slovenija z ZDA nima bilateralnega sporazuma s področja letalske varnosti in letal s poreklom v SI ne more prodajati v ZDA. 

Kmalu zatem se je glede Toninove objave oglasil sam predsednik vlade Marjan Šarec.

"@MatejTonin, že leta 2011 sem bral, da želi (Boscarol) graditi v Italiji. Zanimivo," je tvitnil Marjan Šarec.

Sledil je komentar ekonomista Jožeta P. Damijana. "Ivo je odločitev o selitvi proizvodnje sprejel pred leti, ker Slovenija z ZDA nima bilateralnega sporazuma s področja letalske varnosti in letal s poreklom v SI ne more prodajati v ZDA. Tudi gradnja druge hale se je začela že lani. Selitev proizvodnje ni povezana s to vlado. Prejšnje slovenske vlade so se že od 2010 trudile za sklenitev tega sporazuma z ZDA, vendar se ZDA pogajajo z EU za krovni sporazum. Boscarol: 'Vendar je tu vse preveč interesov letalskih prevoznikov, da bi lahko kmalu pričakovali rešitev problema.' Aja, še to: Ključno je, v kateri državi prikazuješ dobičke, ne kje proizvajaš. Običajno jih prikazuješ v državi z najnižjo davčno stopnjo. V IT je nominalna stopnja davka na dobiček 27.8%, v SI pa 19%. Efektivna davčna stopnja Pipistrela v 2016 je bila 14%. Računica je jasna," je ocenil Jože P. Damijan.

Tvit Bandelli

Da Boscarolova selitev nima nič s peterčkom, je prepričana tudi dr. Brigita Skela Savič, in da vse to načrtuje že tri leta, pa je opozoril tudi minister Marko Bandelli.

Boscarolova selitev nima nič s peterčkom, so prepričani strokovnjaki.

Večina komentarjev se je nagibala k tezi, da se Pipistrel seli zaradi mednarodnih sporazumov, ne pa zaradi sedanje vlade. Vendar vsi niso prepričani, da tudi zadnje poteze koalicije niso vplivale na to odločitev.

"Že pred leti je vedel, da mu bo Kordiš grozil z nacionalizacijo? Jasnovidnež tale Pipistrel. Po drugi strani pa, uuuu, kakšno moč ima Kordiš. Kaj bo šele, ko bo dejansko kaj naredil," je tvitnil Miha Markič.

Debata: KLIKNI TUKAJ

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek