REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

"Ma, tank poslat pa usekat!" - bobnar znanega bosanskega pevca šokiral z objavo o Hrvatih

Bobnar Dina Merlina in sporna objava

Amar Češljar, bobnar benda znanega bosansko-hercegovskega pevca Dina Merlina, je "izzval zgražanje hrvaške javnosti v BiH in širše", potem ko je sporočil, da bi sam najraje "poslal tank" nad Hrvate, ki so v Mostarju protestirali zoper novoizvoljenega člana predsedstva BiH Željka Komšića iz vrst hrvaškega naroda, ki je bil izvoljen predvsem z glasovi Bošnjakov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

"Ma, tank poslat pa usekat!", je bojevito dejal, nato pa je proteste, ki se dogajajo v Mostarju okrcal "kot čisto norost", in pribil, da tam "ni nobenega, s katerim bi se lahko sploh pogovarjal"... Vse to je v enem dahu zapisal jezni Češljar na enem od sarajevskih portalov.

Sporen zapis - Češljar

Njegovi komentarji na račun Hrvatov, ki so eden od treh konstitutivnih narodov Bosne in Hercegovine, je kmalu postal viralen. Številni so ga podprli, češ da je s Hrvati nujno potrebno ravnati samo "ostro" in "trdo", nekateri pa so kritizirali, ker s takimi objavami podžiga sovraštvo in kliče k novim mednacionalnim spopadom.

Moj komentar se je nanašal na nacionaliste, ki niso dobrodošli v nobeni deželi.

Besede Češljarja pa so bliskovito povzeli in objavili vsi vplivni mediji v BiH in na Hrvaškem, nato pa se je nanj vsul plaz ogorčenja in kritik.

Poskusil se je zagovarjati, da si je "v dveh ločenih javnih nastopih pač dal duška kot odgovor (hrvaškim) nacionalistom v Bosni".

"Moj komentar se je nanašal na nacionaliste, ki niso dobrodošli v nobeni deželi," je sporočil Češljar razkačenim Hrvatom prek družbenih omrežjih. Toda njegovo opravičilo ni zaleglo.

Hina navaja, da si je tri ure pozneje "Merlinov bobnar premislil, saj je v novem elektronskem sporočilu predlagal hrvaškim medijem, da naj objavijo, da 'je bil njegov profil tarča hekerskega napada'."

Dino Merlin in njegov bobnar

Hrvaški novinarji in mediji so se nato ponorčevali na njegov račun, ker jim je dejansko predlagal, da ga rešijo iz godlje tako, da bi javnost zavajali z lažjo, češ da je bil "Česljarju 'ukraden profil, in to je vse'."

Hina navaja, da se je nedolgo zatem "oglasil tudi PR tima Dina Merlina, ki se je ogradil od svojega bobnarja in ponovil, da sam nima nobene zveze s politiko, niti z kakršnimikoli javnimi nastopi s tem v zvezi". To je bil odziv bosanskega pevca na novico, da bodo Hrvati, ki živijo v Avstriji, zahtevali prepoved koncerta Dina Merlina, ki je napovedan konec novembra.

Češljar je sicer eden izmed najbolj znanih bosanskih bobnarjev in že več kot 15 let sodeluje z Merlinom.

Toda po mnenju predstavnikov hrvaških društev v Avstriji, je nesprejemljivo, da človek, ki odkrito poziva k pošiljanju tankov in poboju ljudi, nastopa v demokratični in pravni državi, kot je Avstrija.

Napovedali so, da bodo uporabili vsa pravna sredstva, da bi preprečili nastop človeka, ki zagovarja ubijanje nedolžnih ljudi, ki so v Mostarju uveljavljali le svojo demokratično pravico do protesta

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek