REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na vojaški paradi v Severni Koreji brez medcelinskih raket

Na vojaški paradi v Severni Koreji brez medcelinskih raketVoditelj Severne Koreje, Kim jong Un, foto: KCNA

V Severni Koreji so danes z vojaško parado obeležili 70. obletnico ustanovitve države. Na sprevodu, ki ga je spremljal tudi severnokorejski voditelj Kim Jong-un, je sodelovalo več tisoč vojakov, niso pa prikazali medcelinskih balističnih raket.

Ves svet je lahko pozorno spremljal parado, saj bi lahko Severnokorejci na njej predstavili novo orožje, predvsem pa bi lahko ponudila odgovore na vprašanja o izpolnjevanju zavez glede jedrske razorožitve.

Poleg več tisoč vojakov so na paradi sodelovali tudi topništvo, oklepna vozila in tanki, prizorišče pa so preletela vojaška letala. Kim Jong-un se je očitno odločil, da tokrat ne bo prikazal medcelinskih balističnih raket, ki lahko dosežejo ameriško celino in nosijo jedrske konice. S tem bi namreč lahko ogrozil nedavno otoplitev odnosov z mednarodno skupnostjo po vrhu z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v Singapurju.

Kim Jong-un se je očitno odločil, da tokrat ne bo prikazal medcelinskih balističnih raket, ki lahko dosežejo ameriško celino in nosijo jedrske konice

Kim in Trump sta na junijskem vrhu podpisala ohlapen dogovor o jedrski razorožitvi Korejskega polotoka, ki pa ne vključuje časovnice, podrobnega načrta in mehanizmov za preveritev procesa razorožitve.

Na častni tribuni je poleg Kima sedel odposlanec kitajskega predsednika Li Zhanshu, ki je eden od sedmih članov stalnega komiteja politbiroja kitajske komunistične partije, najmočnejšega organa v državi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek