REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Severna Koreja pospešeno izboljšuje svoje jedrske naprave

Severna Koreja pospešeno izboljšuje svoje jedrske napraveSeverna koreja - jedrske naprave Vir 38 North

Ameriški mediji so se nedavno zaskrbljeno spraševali, ali je ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu sploh jasno, kaj se je dogovoril s korejskim voditeljem Kim Jong-unom.

Ameriški predsednik je namreč trdil, da sta se dogovorila o denuklearizaciji Severne Koreje, v izjavi, ki sta jo podpisala, pa to ne piše – piše le, da si bosta prizadevala za »denuklearizacijo korejskega polotoka« - kar seveda ni isto. Na Korejskem polotoku je namreč poleg Severne tudi Južna Koreja.

V skupni izjavi je prav tako manjkal tudi stavek o tem, da bo ukinitev severnokorejskega jedrskega programa »nepovratna« in »preverljiva.« Kljub temu je nato ameriški predsednik razglasil, da je s svojo odlično diplomatsko spretnostjo rešil več deset milijonov človeških življenj in da Severna Koreja odslej več ni nevarnost za ZDA. Teden dni pozneje pa je sankcije proti Severni Koreji prav zaradi »velike nevarnosti« za ZDA podaljšal.

Severna Koreja - satelitski posnetek jedrskih naprav Vir; 38 North

V javnost pa so sedaj pricurljali tudi podatki o tem, da Severna Koreja medtem pospešeno nadaljuje s posodabljanjem svojih jedrskih naprav, kljub temu da se je zavzela, da bo delala v smeri »popolne denuklearizacije.« Kar je glede na javne zaveze seveda nekoliko nenavadno.

Spremembe vključujejo tudi modifikacije na hladilnem sistemu reaktorja za proizvodnjo plutonija, ki se uporablja za izdelavo termonuklearnih bojnih glav raket.

Podatke o tem je sporočila spletna stran 38 North, ki s pomočjo slik komercialnih satelitov opazuje dogajanje v Severni Koreji. Ugotovili so, da Severna Koreja izvaja »hitre« posodobitve infrastrukture.

Te spremembe se izvajajo v »hitrem tempu« v celotnem jedrskem raziskovalnem centru v Yongbyonu in vključujejo tudi modifikacije na hladilnem sistemu reaktorja za proizvodnjo plutonija, ki se seveda uporablja za izdelavo termonuklearnih bojnih glav raket. Nove slike so pokazale na vznik najmanj dveh novih objektov in izboljšave na drugih objektih.

Formalno samo s tem Severna Koreja sicer še ne krši svoje zadnje dane obveze, da bo namreč »delala« v smeri denuklearizacije. Za to bo najprej treba izpogajati celoten sporazum, kjer bi »korak za korakom« Severna Koreja zmanjševala svoj jedrski potencial v zameno za pomoč ZDA pri prestrukturiranju gospodarstva. Takšnega sporazuma pa v tem trenutku še ni na vidiku.

Je pa srečanje med Kim Jong-unom in Donaldom Trumpom medtem že nekoliko omililo gospodarski pritisk na Severno Korejo in severnokorejskemu voditelju odprlo vrata do najvišjih predstavnikov Japonske, Rusije in verjetno še koga.