REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Evropski astronavt po trku meteorita s prstom zamašil luknjo na mednarodni vesoljski postaji

Evropski astronavt po trku meteorita s prstom zamašil luknjo na mednarodni vesoljski postajiAleksander Gerst Vir:Aleksander Gerst (selfie)

Nemški astronavt je moral včeraj visoko nad našo Zemljo uporabiti prst, da je z njim najprej zamašil luknjo, nastalo ob trku meteorita z 150 milijard dolarjev vredno vesoljsko postajo. Nato je posadka uporabila lepilni trak in z njim začasno zakrpala okoli 2 milimetra široko luknjo, skozi katere je v vesolje odtekal dragoceni zrak (in kisik) iz kabinskega prostora, zaradi česar je v prostoru tudi vso »noč« padal pritisk. Meteorit je namreč zadel steno Sojuza, ruskega modula, ki je sestavni del mednarodne vesoljske postaje.

Čez noč in zjutraj je bila situacija nenormalna – padec pritiska in izginjanje kisika iz postaje

»Čez noč in zjutraj je bila situacija nenormalna – padec pritiska in izginjanje kisika iz postaje. Nato smo našli mikro razpoko, najverjetneje povzročeno od zunaj.

Glede na obliko so inžinerji prepričani, da je nastala zaradi mikrometeorita,« je dejal direktor Roskozmosa Dmitrij Rogozin. Mednarodna vesoljska postaja sicer kroži nad zemljo v višini 400 kilometrov.

Nasa za raziskovalne programe letno porabi 3 milijarde dolarjev. V nujnih primerih je mogoče tudi relativno hitro poslati pomoč v vesolje - prejšnji mesec je Rusiji uspelo z »najhitrejšo misijo dostave« potrebne opreme do postaje, saj je raketa prišla do orbite v samo treh urah in 48 minutah. Prejšnji rekord je bil pet ur in 39 minut.

Prav zaradi padajočega pritiska v kabini so najprej nadzorniki na Zemlji tudi ugotovili, da je nekaj narobe. Luknjo je s svojim prstom najprej zamašil astronavt Alexander Gerst iz Evropske vesoljske agencije. Potem ko so čez luknjo namestili lepilni trak, sedaj astronavti iščejo nekoliko bolj trajno rešitev.

Iztekanje zraka in tudi kisika v vesolje so opazili nadzorniki 56 vesoljske ekspedicije v trenutku, ko je posadka že spala. Ugotovili so, da nevarnost ni tako velika, da bi bila potrebna takojšnja intervencija, so pa posadko o težavi alarmirali takoj, ko se je zbudila. »Šlo je za dvomilimetersko luknjo v orbitalnem delu oziroma zgornji sekciji postaje Sojuza MS-09, ki je pripojena na Rassvet modul ruskega dela,« so pojasnili v ameriški vesoljski agenciji NASA. Izgubo kisika so danes začasno zmanjšali z uporabo traka Kapton.

Nadzorniki vesoljskih poletov v Houstonu in Moskvi so pri tem sodelovali in pomagali tudi posadki, ki je morala odkriti točno mesto iztekanja kisika. Poveljnik Sojuza Sergej Prokopjev je uporabil nekaj epoksija na gazi in z njim obrisal mesto udara meteorita, svetovali pa so jim tudi, da uporabijo zobotrebec, da ustavijo iztekanje in lažje ugotovijo širino in globino luknje.

Imeli smo samo eno priložnost, da to uredimo in ne bi želel, da ga tukaj polomimo, je dejal astronavt Drew Feustel

Ob tem pa je Nasin astronavt Drew Feustel postal nekoliko živčen zaradi ruskega predloga, da luknjo zakrpajo kar z lepilnim trakom.

»Imeli smo samo eno priložnost, da to uredimo in ne bi želel, da ga tukaj polomimo, » je kolegom na Zemlji po video linku dejal ameriški astronavt. Prav zato sedaj iščejo bolj trajno rešitev za luknjo.

Mednarodna vesoljska postaja sicer gosti številne astronavte že neprestano od novembra leta 2000. Trenutno je v postaji pet astronavtov in ena astronavtka: Drew Feustel, Ricky Arnold in Serena Aunon iz NASE, Alexander Gerst iz Evropske vesoljske agencije (ESA) ter dva ruska kozmonavta Oleg Artemjev in Sergej Prokopjev.

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek