REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ko se britanska premierka sreča s komerkoli iz kraljeve družine, nastanejo “odbite” fotografije

Ko se britanska premierka sreča s komerkoli iz kraljeve družine, nastanejo “odbite” fotografijeTheresa May in kraljica Elizabeta II.

Ko ob stiku s člani kraljeve družine kažete poznavanje bontona in protokolov, jim dajete vedeti, da jih  spoštujete in cenite, opominja britanski Daily Mail, in se s tem odziva na komentarje z družbenih omrežjih, kjer se uporabniki vse pogosteje sprašujejo “Kaj se ji dogaja?” in “Ali se ji je utrgalo?.” Gre namreč za nekoliko nenavadno obnašanje premierke Therese May v bližni domačih okronanih glav. Na to je opozoril tudi britanski Independent.

Britanska kraljeva družina velja za najkonservativnejšo v Evropi

Znano je, da Theresa May ima zelo rada tradicijo in se trudi, da bi nekateri protokoli, ki so sicer nastali pred več stoletji - ostali del javnega obnašanja.

Ko je govor o kraljevi družini, so pravila toliko strožja. Tako za člane kot tiste, ki pridejo z njimi v stik. Britanska kraljeva družina velja za najkonservativnejšo v Evropi – verjetno upravičeno.

Theresa May in nenavadni prikloni

Pravila obnašanja so nenapisana in na spletni strani monarhije celo trdijo, da »ne obstajajo uradna pravila obnašanja, ki se jih je treba držati pri srečanju s kraljico ali drugimi člani kraljeve družine,« a tisti, ki bi si želeli narediti dober vtis, se lahko podučijo tudi o tem.

Nekatera pravila, ki segajo daleč v zgodovino, so na Otoku še vedno aktualna kljub dejstvu, da so precej nenavadna; mednje zagotovo spada, da se njenega visočanstva ne sme dotikati. Pravilo izvira iz srednjega veka, ko so monarhe obravnavali kot vladarje, ki jih je na položaj postavil sam bog. Posledično so jih ljudje dojemali kot mala božanstva.

Theresa May in nenavadni prikloni

Do kakšnih zelo neprijetnih zapletov lahko pride ob nespoštovanju pravil britanske visoke družbe, smo se lahko prepričali med nedavnim srečanjem med predsednikom ZDA in kraljico Elizabeto II., ko je Donald Trump večkrat grobo kršil protokol.

Po drugi strani britanska premierka v javnosti pogosto demonstrira tako vneto spoštovanje pravil, ki jih narekuje kraljevi dvor, da to med volivci pušča nelagodje in celo nekoliko gorek priokus. Na družbenih omrežjih se kot »smešne« ali pa »ponižujoče« komentirajo predvsem fotografije nastale v zadnjem času, na primer srečanje Mayeve s princem Williamom, vojvodinjo Kate ali pa princem Charlesom.

Theresa May in nenavadni prikloni

Ali se ob srečanju s kraljico ali katerem drugem članom britanske kraljeve družine prikloni ali pa z njo/njim rokuje, je odvisno od vsakega posameznika. Če se odloči za priklon, je pravilo sledeče: moški se rahlo priklonijo z glavo, ženske pa desno nogo postavijo za levo peto in se rahlo upognejo v kolenih. Toda predvsem Britanci morajo slediti temu pravilu. Američanom na primer ni potrebno, čeprav mnogi sledijo temu protokolu, v znak spoštovanja.

Theresa May in nenavadni prikloni
Eden od uporabnikov opisuje "najbolj smešen" in hkrati "čuden" prizor ob opazovanju globokih priklonov Therese May.

Fotografije z uradnih srečanj Therese May z vojvodo in vojvodinjo Cambriško, princom Williamom in Kate kažejo, da kar zadeva britansko predsednico vlade, vsaj če je soditi po komentarjih na družbenih omrežij – ta močno pretirava.

Enako se dogaja ob srečanju premierke May s princem Charlesom ali njegovo mamo. Marsikateri uporabnik socialnih omrežij se sprašuje, ali je visoka in suhljata Theresa May le zelo nerodna, nekateri pa so celo zaskrbljeni, ali »morda premierka ima določene težave?«, poroča britanski Daily Mail.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek