REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kraljica Elizabeta bo razstavila protokolarna darila

Kraljica Elizabeta bo razstavila protokolarna darilaBritanska kraljica Elizabeta

Britanska kraljica Elizabeta se je odločila, da bo protokolarna darila, ki jih je prejela od svetovnih voditeljev, kot sta bila Nelson Mandela in John F. Kennedy, na ogled postavila na razstavi v Buckinghamski palači. Ogledati si je mogoče več kot 200 daril, ki nudijo vpogled v življenje danes 91-letne kraljice.

Ena od značilnosti kraljičinih srečevanj z drugimi voditelji je izmenjava daril, je dejala ena od kustosinj razstave Sally Goodsir. Odkar je leta 1952 Elizabeta prevzela krono, je prepotovala razdaljo 1,6 milijona kilometrov in se udeležila 89 državniških srečanj zunaj Velike Britanije. Obenem je v Veliko Britanijo uradno povabila več kot 100 svetovnih voditeljev.

Darila voditeljev po besedah Sally Goodsir odražajo kulturne posebnosti, zgodovino in tradicijo njihovih držav, med srečanji pa so si med seboj nemalokrat podarili tudi podpisane fotografije. Na razstavi bo tako na ogled fotografija nekdanjega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja s soprogo Jackie iz leta 1961, ki sta bila na neuradnem obisku Londona povabljena v Buckinghamsko palačo.

Razstavljeno bo tudi darilo Nelsona Mandele, ki je kraljico obiskal 30 let po Kennedyju - svilen šal s poslikavo Bušmanov na lovu za divjadjo. Z Afriko je povezan tudi kraljičin portret med listi banane, ki ji ga je leta 2006 podaril ruandski predsednik Paul Kagame.

Med številnimi darili iz Azije bo na ogled tudi srebrna škatlica s podobo čaplje, ki jo je kraljica prejela v dar ob svojem kronanju od japonskega cesarja Showe.

Kraljica je v dar dobila tudi žive živali, med njimi leta 1961 krokodila iz Zambije, leta 1972 slona iz Kameruna in leta 1977 šest kengurujev iz Avstralije. Vse živali je oddala v londonski živalski vrt. Podarili so ji tudi 20 konjev.

Med darili, ki so prepotovala največjo razdaljo, je značka z britansko zastavo, ki jo je kraljici letos podaril britanski astronavt Tim Peake. Značko je nosil na svoji vesoljski ekspediciji.

Na ogled bo tudi nekaj predmetov, s katerimi se bodo spomnili 20-letnice smrti princese Diane.