REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Veliki Britaniji odkrili krivce za zadnjo zastrupitev z »novičokom«

V Veliki Britaniji odkrili krivce za zadnjo zastrupitev z »novičokom«Novičok, druga dvojna zastrupitev Vir:Pixell

Raziskovanje zastrupitve z »novičokom« po novi, dvojni zastrupitvi v Veliki Britaniji je doživelo nov preobrat – britanska policija je s pomočjo analize posnetkov varnostnih kamer ugotovila, kdo so najverjetnejši organizatorji zločina. In to naj bi bili – Rusi.

Ta ugotovitev bo verjetno znova precej zapletla odnose med Rusijo in Veliko Britanijo, pa tudi ostalimi članicami zveze NATO. Še več, policija je ugotovila, da naj bi bil strup v majhni steklenički s parfumom. Ta steklenička se je znašla v smeteh, kjer jo je našel par, ki je med smetmi pogosto iskal uporabne stvari.  

Dawn Sturgess je bila prepričana, da je v steklenički parfum, zato si ga je po vsej verjetnosti poškropila po koži

Dawn Sturgess, stara štiriinštirideset let je bila prepričana, da je v steklenički parfum, zato si ga je po vsej verjetnosti poškropila po koži. S tem je prejela dozo »novičoka«, ki je bila 10 krat večja od tiste, s katero naj bi bila kontaminirana Julija in Sergej Skripal pred nekaj meseci.

Sergej Skripal je bil v Veliki Britaniji živeč nekdanji dvojni agent, Julija pa njegova hčerka. Britanska policija sumi, da so ju zastrupili ruski agentje. Vendar sta oba Skripalova preživela in se sedaj nahajata na neznani lokaciji.

Dawn Sturgess pa je imela manj sreče. Kmalu zatem, ko je prišla v stik s strupom, je umrla. Kontaminiran je bil tudi njen partner, petinštiridesetletni Charlie Rowley, ki je sicer v kritičnem stanju, vendar je preživel.

Dawn Sturges in Charlie Rowley

Britanski preiskovalci naj bi posnetke kamer (CCTV) sedaj primerjali s posnetki ljudi, ki so v kritičnem času vstopali v Veliko Britanijo. Potrdili so, da naj bi bili »osumljenci Rusi.«

Zelo verjetno je, da so v zadnjih dnevih ugotovili, kje je bila odvržena steklenička – to pa je preiskovalcem omogočilo spremljanje vpletenih oseb za nazaj. Štirje meseci dela so tako verjetno prinesli prve rezultate, ki pa jih v Rusiji ne bodo veseli.

Ruske oblasti so vpletenost v zastrupitev zanikale, v medijih pa je bilo veliko informacij tudi o tem, da so to vrsto strupa poznale in izdelovale celo nekatere članice zveze NATO – na primer tudi Češka. Strupeno substanco bo sedaj analizirala tudi Organizacija za prepoved kemičnega orožja.

Uprava za javno varnost v Veliki Britaniji je že pred časom prebivalcem »močno priporočila«, da ne jemljejo v roke »neznane predmete« in prav tako ne injekcije, razpršila ali kozmetiko, narejeno iz stekla, kovine ali plastike.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek