REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

FOTO: Zakaj je bil sovjetski izobraževalni sistem eden najboljših na svetu?

FOTO: Zakaj je bil sovjetski izobraževalni sistem eden najboljših na svetu?Foto: Jevgenij Haldej / MAMM / russiainphoto.ru

Sovjetska zveza je uspela postaviti izobraževalni sistem, ki je omogočil uresničitev ambicioznega programa modernizacije, s katero se je država spremenila v eno od dveh svetovnih velesil. Korenitim reformam so bili podvrženi vsi segmenti izobraževanja, vključno s predšolsko vzgojo.

Foto: Mihail Ozjorski / Sputnik

Pred oktobrsko revolucijo leta 1917 je bilo v vsem Ruskem imperiju za milijone ljudi na voljo zgolj nekaj deset vrtcev. Po padcu carskega režima pa so boljševiki začeli uresničevati svoje slogane o enakopravnosti žensk in propagirati njihovo aktivno vključevanje v vse oblike družbenega življenja. Za realizacijo teh načrtov je bilo potrebno razviti infrastrukturno mrežo za predšolsko varstvo in vzgojo otrok.

Foto: Anatolij Sedelnikov / TASS

Ustanovitelj sovjetske države Vladimir Lenin je jasli in vrtce označil za "poganjke komunizma". Te ustanove so po njegovem prepričanju "osvobajale ženske in v praksi odpravljale neenakosti med spoloma, saj so pripomogle h krepitvi ženske vloge v socialni produkciji in družbenem življenju."

Foto: Janis Kruminš / TASS

Nadaljevanje članka si lahko preberet na RUSSIA BEYOND

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek