REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Carji podzemlja: o štirih najbolj zloglasnih ruskih mafijskih šefih

Carji podzemlja: o štirih najbolj zloglasnih ruskih mafijskih šefihFoto: David Cronenberg/Focus Features, 2007

Svoje kriminalne imperije so si zgradili z izsiljevanjem in nasiljem. Ampak hitreje, kot so rasli, globlje so padali.
Ruska kriminalna kultura je nekaj posebnega. Tradicionalno jo predstavljajo "profesionalni kriminalci" in mafijski botri, ki živijo po strogih pravilih in striktni hierarhiji, v novejšem obdobju pa le redki zares spoštujejo ta kodeks (rus. ponjatija – razumevanja). Kljub temu se mora, za preboj v kriminalno elito, posameznik vsaj pretvarjati, da ga spoštuje.

Postsovjetska Rusija je v 90-ih doživljala kaos. Mladi in brezkompromisni gangsterji so začeli izzivati starejše botre, vrstili so se spopadi (rus. razborki) med tolpami in klani, ki so za sabo puščali trupla in kri. Predstavljamo vam zgodbe štirih najbolj zloglasnih ruskih gangsterjev. Trije od njih so že mrtvi, četrti pa je za zapahi.

1. Sergej Timofejev (Silvester)

Wikipedia

Timofejev, ki je dobil vzdevek Silvester zaradi njegovega navdušenja nad filmi Sylvestra Stalloneja, je vodil vplivno moskovsko tolpo v okrožju Orehovo. V zgodnjih 90-ih, na vrhuncu svoje kariere, je Silvester nadziral več kot 30 bank in vse mestne tržnice.

Nadaljevanje članka si lahko preberete na RUSSIA BEYOND

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek