REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Proustaški izpad na HTV: Jasenovac predstavljen kot »delovno taborišče« s "šolo za otroke"

Proustaški izpad na HTV: Jasenovac predstavljen kot »delovno taborišče« s Zločini ustašev/Igor Vukić

Hrvaški portal index.hr je kritično poročal o novi proustaški provokaciji na hrvaški radio-televiziji (HTV oziroma HRT). Igor Vukić, ki ga Index opisuje kot znanega »filoustaškega revizionista« in je sicer odvetnik »Društva za raziskovanje trojnega taborišča Jasenovac« se je zelo potrudil, da bi javnosti predstavil kar se da idilično sliko uničevalnega taborišča Jasenovac, v katerem so v drugi svetovni vojni ubijali predvsem zavedne Hrvate, Žide, Rome in Srbe. Na podobno pozitiven način je opisoval tudi marionetni režim t.i. »Neodvisne države Hrvaške« (NDH).

V oddaji »Dober dan, Hrvaška« je dejal, da je bilo taborišče v resnici »delovno« in ne »uničevalno« in da dejansko »ni bilo tako strašno biti zapornik« v tem taborišču. V oddaji naj bi sicer sodeloval tudi hrvaški zgodovinar Hrvoje Klasić, ki pa je zavrnil sodelovanje, ko je slišal, da je drugi gost oddaje Igor Vukić.

Igor Vukić

Vukić, ki so ga napovedali kot »novinarja in raziskovalca«, je 13 minut širil »standardno revizionistično propagando« tako da je našteval primere »humanosti« ustašev, saj naj bi ti ob rojstnem dnevu Ante Pavelića, vodje NDH, nekatere taboriščnike spustili na svobodo.

V oddaji »Dober dan, Hrvaška« je dejal, da je bilo taborišče v resnici »delovno« in ne »uničevalno« in da dejansko »ni bilo tako strašno biti zapornik« v tem taborišču.

Izpodbijal je tudi ocene o najmanj 80 0000 ubitih v taborišču in zatrdil, da je »ena od najbolj gnusnih trditev, da so bili v taborišču tudi otroci«, čeprav o tem obstajajo tako pričevanja kot tudi fotografije.

Vukić je nato dejal, da se je prav včeraj pogovarjal z nekom, ki je bil kot otrok zaprt v Jasenovcu, vendar je v taborišču »šel v šolo in se učil za obrt avtomehanike« ter da je v taborišču obstajala »šola za fante med 11 in 14 leti.«

Po njegovem mnenju je bil Jasenovac samo »mesto internacije za nasprotnike NDH, ki so naredili nekaj proti tej državi« ter mesto internacije »ene skupine Židov«, ki so bili s tem pravzaprav »rešeni« pred deportacijo v nemška taborišča. Trdil je, da je v ustaški vojski vladala »železna disciplina« in da so 11 stražarjev celo ustrelili, ker so kradli taboriščnikom.

Obtožil je tudi partizane, ki naj bi bili krivi tega, da so ujeti partizani »v taborišče prinesli tifus«, tako da so bili bolni partizani za ostale zaprte menda celo večja nevarnost od samih zločinskih stražarjev. Voditeljica oddaje je dejala, da je bilo »pravo zadovoljstvo poslušati to vznesenost« v pripovedovanju gosta, oba voditelja pa sta mu na koncu zaželela še »srečo pri nadaljnjem delu«.

Po oceni indexa.hr je šlo za šolski primer »filoustaškega revizionizma in novinarske neprofesionalnosti,« ki bo zagotovo predstavljen tudi v vsakoletnem poročilu ameriškega State Departmenta. HTV pa se je po kritikah tega nastopa v medijih javno distancirala od besed Igorja Vukića v omenjeni oddaji. 

 

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek