REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Življenje po smrti – ukrajinska tajna služba zaigrala »smrt« novinarja in umor naprtila Rusiji

Življenje po smrti – ukrajinska tajna služba zaigrala »smrt« novinarja in umor naprtila RusijiBabčenko - osmrtnica

»Življenje po smrti« - s tem naslovom je ruska televizija RT napovedala bizarno novico iz ukrajinskega glavnega mesta Kijev, kjer se je pred novinarji nenadoma pojavil novinar Arkadij Babčenko, za katerega so mediji še zjutraj poročali, da so ga neznanci v torek ubili v istem mestu. Vodja ukrajinske obveščevalne službe Vasil Gricak je nato zmedenim novinarjem pojasnil, da je bil njegov »umor zaigran v okviru večje operacije.«

V okviru operacije naj bi neznanci v Kijevu v torek večkrat ustrelili Babčenka na stopnišču njegovega doma, ta pa naj bi umrl na poti v bolnišnico. Celo njegova žena je pričala, da so ga ustrelili v hrbet, ko je zapuščal stanovanje. Očitno ni vedela, da ni zares umrl, saj se ji je Arkadij opravičil in pojasnil, da »druge možnosti ni bilo.« Številni, ki so družini medtem že izrazili sožalje zaradi smrti, so se ob tem vseeno počutili izigrane.

Vodja ukrajinske obveščevalne službe je zatrdil, da so v okviru "posebne operacije", ki so jo pripravljali več mesecev, želeli preprečiti morebitni atentat na Babčenka in razkriti ruske agente. »Zaradi operacije smo lahko razkrili ciničen načrt in dokumentirali, kako so ruske tajne sile načrtovale ta zločin,« je dejal Gricak. Po njihovih informacijah je namreč ruska tajna služba naročila njegov umor. Aretirali naj bi tudi domnevnega organizatorja napada.

Babčenko, novinar

Šlo naj bi ukrajinskega državljana, ki ga je najela ruska tajna služba in mu plačala 40 tisoč ameriških dolarjev. Njegova naloga naj bi bila, da najame napadalca. Je pa veliko vprašanje, ali je tem trditvam mogoče verjeti, če je bila policija pripravljena sodelovati celo v insceniranju smrti novinarja. Ni potrebno pozabiti, da je na Slovaškem zaradi smrti novinarja odstopil notranji minister, na Malti pa je smrt novinarke nedavno prav tako zelo pretresla državo.

Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so veseli, da je novinar živ. Tiskovna predstavnica ministrstva Marija Zaharova pa je dejala, da so zaigrali umor zaradi "propagandnega učinka". Da bodo Rusi sedaj »jezni, saj so jih obtožili, da so bili krivi za smrt novinarja« je poročala tudi ameriška televizija CNN. RT je tudi navedel primere treh drugih novinarjev, ki so bili v Ukrajini ubiti v zadnjih dveh letih, kjer so ukrajinske oblasti prav tako zmeraj najprej obtožile za napade Rusijo, pozneje pa se je izkazalo, da so jih ubili pripadniki skrajnih desničarskih skupin, ali pa da je šlo za umore zaradi zasebnih razlogov.

Zastavlja se vprašanje, koliko kredibilnosti po tem »bizarnem dogodku« sploh še imajo ukrajinske oblasti, če so bile pripravljene lagati celo o smrti novinarja.

Christophe Deloire, predstavnik nevladne organizacije »Novinarji brez meja« pa je izjavil, da »je patetično in obžalovanja vredno, da se je ukrajinska policija igrala z resnico, ne glede na motiv. To ne bo pripomoglo k svobodi medijev. Samo en tak primer lahko vrže senco na vse politične umore. Država je lagala, pa čeprav samo za kratek čas,« je dejal predstavnik te organizacije.

Ruski mediji pa že postavljajo vprašanje, koliko kredibilnosti po tem »bizarnem dogodku« sploh še imajo ukrajinske oblasti, če so bile pripravljene lagati o smrti novinarja in za njegovo smrt celo obtožiti sosednjo državo.

Zaigrano smrt novinarja, ki je bil kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina in se je leta 2017 iz Rusije preselil v Ukrajino, so v Rusijo označili kot »cinizem brez primere.« V Rusiji so pri tem navedli, da so ukrajinske oblasti objavile celo »lažno sliko« domnevno mrtvega novinarja v mlaki krvi, česar jim ne bi bilo treba storiti.

Če so namreč vedeli, da se pripravlja atentat, bi bilo namreč dovolj zgolj spremljati atentatorje do mesta zločina in jih aretirati pred napadom, ne pa, da so na ta način po nepotrebnem zavajali javnost. V Rusiji ta primer ocenjujejo kot spodletel primer »napada na lastno zastavo« in opozarjajo na dejstvo, da so takoj po domnevni smrti novinarja mnogi, na primer lobist instituta Legatum Anton Šekstov, zahtevali, da zahodni politiki ne odpotujejo na začetek nogometnega prvenstva v Rusiji »zaradi morilcev katerih roke so umazane s svežo krvjo.« Vse kaže, da je bila ta kri umetna, koliko resnice pa je v drugih trditvah predstavnikov ukrajinske tajne službe FSB bo pa pokazal čas.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek