REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Miro Cerar na podlagi nedokazane uporabe kemičnega orožja podprl nezakonit napad na Sirijo

Miro Cerar na podlagi nedokazane uporabe kemičnega orožja podprl nezakonit napad na Sirijo Cerar podpira napad na Sirijo

Kljub temu, da Varnostni Svet OZN ni odobril današnjega napada na Sirijo premier v odstopu Miro Cerar napad na Sirijo razume kot "poskus uničenja preostalih zmogljivosti sirskih oboroženih sil, ki so namenjene morebitni proizvodnji in uporabi kemičnega orožja."

Cerar in zunanji minister Karl Erjavec sta izrazila podporo aktivnostim, ki bi sirskim oblastem preprečile nadaljnjo uporabo tovrstnega orožja. Je pa zato predsednik Državnega zbora Milan Brglez zaradi nezakonite uporabe sile v očitnem nasprotju predvsem z izjavo Mira Cerarja izrazil "obžalovanje" zaradi enostranske uporabe sile v Siriji brez dovoljenja Varnostnega Sveta OZN.

Težava pri nekretični podpori slovenskega predsednika vlade v odstopu današnjemu napadu ZDA in zaveznic na Sirijo je predvsem v tem, da namreč temeljno dejstvo, da je do napadov te vrste res prišlo in da je za njih res odgovorna sirska vlada sploh ni dokazano. Veliko senco dvoma na ameriške obtožbe o uporabi kemičnega orožja s strani vladnih sil v Siriji pa mečejo tudi raziskovalni članki novinarjev o tem, da so bili podobni napadi aprila lani z 59 Tomahawki izpeljani prav tako na podlagi lažnega povoda in neresničnih trditev ameriške administracije o domnevni uporabi kemičnega orožja v mestu Kan Šejkun.

Že lani so ZDA napadle Sirijo na podlagi neresničnih trditev o uporabi kemičnega orožja

Pred skoraj točno letom dni je namreč ameriški predsednik, prav tako na podlagi popolnoma lažnih poročil, kot je razkril večkrat nagrajeni raziskovalni novinar Seymour Hersh, ukazal zračni napad na Sirijo. Prav tedaj so ga iz ameriške obveščevalne skupnosti opozorili, da ni dokazov, da bi sirska vojska uporabila kemično orožje v Idlibu. Na mestu, kjer naj bi se zgodil kemični napad, so namreč Rusi odvrgli zgolj konvencionalno bombo na sedež teroristov, že dneve pred tem pa so o načrtovanem napadu obvestili zaveznike, med njimi tudi ZDA.

Pred skoraj točno letom dni je namreč ameriški predsednik, prav tako na podlagi popolnoma lažnih poročil, ukazal podoben napad na Sirijo.

Nekateri pripadniki ameriške vojaške in obveščevalne skupnosti so bili pred letom dni še posebej zmedeni zaradi predsednikove odločenosti, da ignorira dokaze. »Nič od tega nima smisla, Mi VEMO, da tam ni bilo kemičnega napada…Rusi so besni. Pravijo, da imamo prave obveščevalne podatke in da poznamo resnico…Mislim, da je bilo čisto vseeno, ali bi na volitvah izbrali Clintonovo ali Trumpa,« je dejal eden od ameriških obveščevalcev Seymourju Hershu.

Tudi ruska uradna poročila so jasno razkrivala, kaj se je dejansko zgodilo. "Včeraj, med 11.30 in 12.30 po krajevnem času, so sirske zračne sile napadle veliko teroristično skladišče na vzhodnem obrobju Kan Šejkuna," je petega aprila lani izjavil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konošenkov. "Na območju skladišča so bile delavnice, v katerih so izdelovali kemično orožje." Ob tem je dodal, da so uporniki kemično orožje lani uporabili v Alepu. "Simptomi žrtev v Kan Šejkunu, ki so vidni na posnetkih in družbenih omrežjih, so enaki kot lani v Alepu," je dejal Konošenkov. Te trditve so pozneje dobile podporo v raziskovalnem članku Semoura Hercha. Kljub temu pa so ZDA nato z 59 izstrelki bombardirale Sirijo.

S-400 proti Tomahawkom - bojeviti Trump

Letos naj bi jih ZDA in zaveznice proti Siriji, ker Asad lani menda "ni razumel sporočila", izstrelile točno dvakrat toliko oziroma 118 raket, vendar so jih 71 sirske enote protizračne obrambe (PZO) sile sestrelile. Slovenska nacionalna televizija RTV SLO pa je znova povsem nekritično in enostransko povzemala zgolj informacije zahodnih virov in trdila, da so jih sirske sile sestrelile zgolj "tretjino" oziroma "dvanajst", čeprav so istoćasno že bili na voljo tudi drugačni podatki sirskih in ruskih virov, ki pa jih nacionalka, kljub temu, da ima v Istanbulu in Moskvi celo dve dopisnici - ni niti omenila. 

Cerar verjame ZDA in obsoja uporabo kemičnega orožja 

Kot je v izjavi zapisal premier, ki opravlja zgolj še tekoče posle, on sam osebno obsoja vsakršno uporabo kemičnega orožja in drugih prepovedanih bojnih sredstev. "Da je bila uporaba tega orožja v Siriji uperjena predvsem proti civilnemu prebivalstvu, je nesprejemljivo in zavržno," so sporočili iz kabineta predsednika vlade v odstopu.

Sirska PZO je sestrelila 71 od 103 raket nad Sirijo, RTV SLO pa je poročala, da so jih v Rusiji sirske strile sestrelile zgolj tretjino oziroma dvanajst.

Kot je dodal Cerar, vrsta poročil in podatkov kaže na to, da je bilo kemično orožje uporabljeno tudi pretekli teden v napadu na sirsko Dumo, kar je po njegovem prepričanju "nedopustna kršitev civilizacijskih vrednot". Verodostojnost in točnost omenjenih poročil sicer ni potrjena.

"Vojaško operacijo treh zavezniških držav razumem kot poskus uničenja preostalih zmogljivosti sirskih oboroženih sil, ki so namenjene morebitni proizvodnji in uporabi kemičnega orožja," je sporočil Cerar in dodal da zato "izraža podporo aktivnostim, ki so usmerjene proti vojaškim ciljem in katerih namen je zagotoviti, da sirske oblasti ne bodo več razpolagale z možnostjo uporabe kemičnega orožja".

Podporo aktivnostim, katerih namen je zagotoviti, da sirske oblasti ne bodo več razpolagale z možnostjo uporabe kemičnega orožja, je v izjavi za novinarje izrazil tudi zunanji minister Karl Erjavec.

Ruski predsednik Vladimir Putin je že sklical izredno zasedanje Varnostnega sveta OZN na temo Sirije, kar po Erjavčevih besedah kaže, da si tudi Rusija želi rešitev po diplomatski poti. Tudi vodja slovenske diplomacije je dejal, da je edina rešitev politična rešitev. 

Slovenija po besedah premierja in zunanjega ministra podpira tudi delo misije Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), ki naj bi prav danes začela s preiskavo domnevnega napada v Dumi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek