REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zaradi nove afere Patria napovedala reorganizacijo

Zaradi nove afere Patria napovedala reorganizacijoVIR: Insajder

Finsko oborožitveno podjetje Patria Group je napovedala reorganizacijo svoje osrednje globalne marketinške in prodajne službe, potem ko je v Ugandi v sumljivih okoliščinah umrl eden izmed njihovih zunanjih svetovalcev.

Patria, ki je v večinski (50,1 %) lasti finske države, je tako že dobila s strani finskega ministra za finančne zadeve Mike Lintilë naročilo, da pripravi poročilo o smrti finskega poslovneža Toumasa Teräsvourija v ugandski prestolnici Kampala.

Vodstvo ni vedelo

Njegova smrt je že povzročila odstop treh vodilnih oseb znotraj Patrie, vključno dveh višjih menedžerjev v podjetju Patria Land Systems, ki predstavlja kopensko komponento Patrie.

Generalni direktor Patrie Olli Isotalo je tudi izjavil, da vodstvo podjetja ni bilo seznanjeno, da je bil Teräsvuori v Ugandi na pogajanjih za pridobitev poslov za Patrio: „Pismo, napisano v zelo splošnih okvirjih, je bilo poslovnežu izdano s strani nižjega prodajnega menedžerja. Pogajanja z Ugando bi bila zavrnjena že na začetku, če bi bilo o tem obveščeno višje vodstvo.“

Generalni direktor Patrie Olli Isotalo je tudi izjavil, da vodstvo podjetja ni bilo seznanjeno, da je bil Teräsvuori v Ugandi na pogajanjih za pridobitev poslov za Patrio: „Pismo, napisano v zelo splošnih okvirjih, je bilo poslovnežu izdano s strani nižjega prodajnega menedžerja. Pogajanja z Ugando bi bila zavrnjena že na začetku, če bi bilo o tem obveščeno višje vodstvo.“

Dotično poverilno pismo je namreč Teräsvuoriju dalo pooblastilo za izvajanje pogajanj v imenu Patrie tako za Ugando kot Mozambik.

Namerno zastrupljen?

Truplo poslovneža je bilo najdeno 6. februarja v njegovi hotelski sobi v hotelu Pearl of Africa. Teräsvuori je prišel v Ugando z namenom, da bi se srečal s polkovnikom Frankom Kako Bagyendom, generalnim direktorjem Notranje varnostne organizacije, ugandske protiobveščevalne agencije.

Obdukcija je pokazala, da je finski poslovnež umrl zaradi zaužitja kokaina, kateremu so bili primešani pesticidi in herbicidi.

Obdukcija je pokazala, da je finski poslovnež umrl zaradi zaužitja kokaina, kateremu so bili primešani pesticidi in herbicidi. Prisotnost te mešanice snovi so našli v ledvicah, jetrih in urinu preminulega.

Ugandska policija je zaradi vpletenosti v njegovo smrt že aretirala tri ugandske državljanke in nadaljuje preiskavo. Trenutno še niso zavrnili možnost namernega umora.

Večja transparentnost

Zaradi njegove smrti je Patria tudi najavila obširno reorganizacijo svoje notranje organizacije, s čimer bodo zagotovili večjo transparentnost glede pridobivanja novih poslov za Patrio in glede uporabe zunanjih svetovalcev v teh postopkih.

Glavni ukrep bo, da bo najvišje vodstvo Patrie seznanjeno z vsemi načrtovanimi pogovori za pridobivanje poslov od tujih držav. Dalje bo najvišje vodstvo moralo predhodno odobriti vse take aktivnosti. 

Glavni ukrep bo, da bo najvišje vodstvo Patrie seznanjeno z vsemi načrtovanimi pogovori za pridobivanje poslov od tujih držav. Dalje bo najvišje vodstvo moralo predhodno odobriti vse take aktivnosti. Isotalo je tako rekel, da „nočejo da bi naše prodajalne ekipe sprejele odločitev glede vstopa na nova tržišča“.

Nove ukrepe bodo uvedli v vseh hčerinskih in povezanih podjetjih, ki sodijo v Patria Group. Lintilä je že dejal, da generalni direktor Isotalo še vedno uživa podporo vlade, a je vseeno zaprosil za poročilo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek