REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ogenj in bes: vsi v »Trumpovem svetu« 100-odstotno vedo, da ZDA vodi nesposoben idiot

Ogenj in bes: vsi v »Trumpovem svetu« 100-odstotno vedo, da ZDA vodi nesposoben idiotDonald Trump, foto: YouTube

Knjiga Michaela Wolffa »Ogenj in bes: znotraj Trumpove Bele hiše« (»Fire and Fury: Inside the Trump White House), je v Beli hiši sprožila  kaotičen vihar. Številne šokantne podrobnosti o pogovorih Wolffa z okoli 200 člani ožjega kroga Trumpove administracije (ne pa tudi s samim Trumpom, kot so napačno zapisali nekateri slovenski mediji) jasno razkriva, kako predsednik ZDA Donald Trump še sam ni verjel, da bo zmagal na volitvah in kako amatersko in povsem neresno je nato Donald Trump prevzel vodenje ZDA.

Nedomoljubno in izdajalsko ravnanje Donalda Trumpa mlajšega

Trump je v knjigi prikazan kot jezen, neizobražen in neumen voditelj. Najhujša kritike je o Trumpu – kljub zatrdilu, da ga še naprej podpira – o Trumpu povedal njegov nekoč najpomembnejši svetovalec ter celo vodja kampanje Steve Bannon, voditelj vplivne spletne strani Breitbart, ki je poleti 2016 rešil že skorajda povsem izčrpanega Donalda Trumpa. V zahvalo je na koncu dobil celo mesto v vplivnem Svetu za nacionalno varnost, vendar se je moral nato zaradi pritiskov drugih »frakcij« v Trumpovi administraciji hitro posloviti iz vlade. Trump ga je sedaj obtožil, da je »izgubil ne samo službo, pač pa tudi pamet.« Nesporno pa je, da je leta 2016 Bannon Trumpu pomagal oživeti omrtvelo in na videz brezupno kampanjo, nato pa je prvega pol leta kot glavni strateg močno zaznamoval delo Bele hiše. Vendar se je Bannon, ki prihaja iz delavske družine, zmeraj razlikoval predvsem od »kot noč neumne« Ivanke Trump ter njenega soproga, bogataša Jareda Kushnerja.

Ivanka Trump,Jared Kushner,Steve Bannon
Od desne proti levi: Steve Bannon, Ivanka Trump ter Jared Kuschner

Enako mnenje pa ima tudi o Donaldu Trumpu mlajšem. Srečanja z ruskimi predstavniki v Trumpovi stolpnici, ki ga je organiziral sin Donald Trump mlajši, ni označil samo za nepremišljeno neumnost, pač pa celo za »izdajalsko« in »nedomoljubno«.

"Četudi si si zamišljal, da to ni izdajalsko ali nedomoljubno početje ali hudo sranje - osebno mislim, da je bilo vse to skupaj -, bi moral nemudoma poklicati FBI. Ampak to so bili možgani, ki so jih premogli," je dejal Bannon, ki ga je Trump sicer odpustil iz Bele hiše. Po njegovih besedah bodo preiskovalci Trumpa mlajšega »na nacionalni televiziji strli kot jajce«. Nekdanji svetovalec je prepričan, da je Trumpov mlajši sin vpletel v to dogajanje tudi svojega očeta, preiskava vpletenosti Rusije v predsedniške volitve leta 2016 pa se bo po njegovi oceni končala z obtožbami o pranju denarja.

Donald Trump in Steve Bannon
Donald Trump in Steve Bannon takoj po nepričakovani zmagi Trumpa na predsedniških volitvah v ZDA leta 2016

Ameriški predsednik Donald Trump si sedaj – najverjetneje povsem neuspešno - prizadeva preprečiti objavo knjige. Trumpov odvetnik Charles Harder je avtorju Michaelu Wolffu in založniku Henryju Holtu poslal pismo, v katerem trdi, da so v knjigi številne laži. Vendar bo to knjigi, ki naj bi se na policah knjigarn pojavila 9. januarja zgolj dvignilo prodajo. V ZDA namreč svobodo govora ščiti prvi amandma k ustavi, »predhodne prepovedi« pa so skrajno redke, saj je skoraj nemogoče zadostiti pogojem, ki jih sodišča zahtevajo pred izrekom takšne prepovedi.

Odpustitev Comeya - največja politična napaka v moderni zgodovini  

Kot poroča v New York Timesu piše Michelle Goldberg je ena od najpomembnejših podrobnosti v knjigi predvsem primer odpustitve Jamesa Comeya, nekdanjega ditrektorja FBI-ja. Wolff namreč poroča, da sat bila Ivanka Trump in Jared Kushner were »vse bolj panična« in da sta »norela« ob možnosti, na kaj bi Comey lahko naletel, če bi si podrobneje pogledal »družinske finance.« Pri tem je Trump na koncu ravnal tako, da je ob odpustitvi Comeya, ki jo je Bannon imenoval za »največjo politično napako v moderni politični zgodovini« obšel vse nasvete svojih svetovalcev. Ti pa so vedeli, da bo opustitev Comeya privedla do uvedbe posebnega preiskovalca (Roberta Muellerja) in s tem do še večjih težav za Trumpa.

»Večino dneva skorajda nihče ni vedel, da se je odločil vzeti stvari v svoje roke . V predsedniških analih bo odpustitev direktorja FBI Jamesa Comeya obveljala kot najbolj odločilna in samostojna odločitev kateregakoli aktivnega predsednika ZDA,« je o tem zapisal Wolff. Kaj podobnega bi seveda lahko Donald Trump naredil še kdaj – na primer z odločitvijo, da napade Severno Korejo, opozarja NYT. Glede zahteve po prepovedi knjige Michelle Goldberg ocenjuje, da bi bila »fašistična, če ne bi bila tako satirična,« saj je kljub nekaterim kritikam na račun avtorja knjige na podlagi poročil drugih medijev jasno, da ima Wolff o svojih pogovorih z različnimi ljudmi posnetih na stotine ur pogovorov.

Trump, McMaster in Bannon v Ovalni pisarni

V knjigi je še nekaj zanimivih podrobnosti, tako naj bi po nasilju supermačistov Charlottesvillu Donald Trump zasebno razpravljal o tem, »zakaj bi nekdo postal član K.K.K.« Po nedavni čistki v Savdski Arabiji, kjer naj bi pod izgovorom boja proti korupciji pozaprli številne člane kraljevske družine, tako da je neformalni vladar Savdske Arabije postal Mohamed bin Salman pa naj bi Jared Kushner dejal, da so v ZDA uspeli »spraviti našega človeka na vrh države.« Bannon trdi, da je Donald Trump vedel za sporni sestanek z rusko odvetnico, ki je ponudila informacije o Hillary Clinton. Ko je Trump zmagal, naj bi bil sprva prestrašen, »naša« Melania Trump pa je menda jokala. A ne od sreče, pač pa zato, ker ji je Trump obljubil, da ne bo zmagal. Ivanka Trump pa naj bi imela z očetom dogovor, da kandidira za predsednico, čeprav je Steve Bannon na primer prepričan, da je »neumna.«

Bannon trdi, da je Donald Trump vedel za sporni sestanek z rusko odvetnico, ki je ponudila informacije o Hillary Clinton

Najbolj uničujoči deli knjige pa se ukvarjajo predvsem s tem, kako sorodniki, opurtunisti in uradniki poskušajo manipulirati z neukim Trumpom in kako poskušajo »upravljati« z njim. Wolff ob tem zapiše v eseju za Hollywood Reporter, ki temelji na delih iz knjige, da so v lanskem letu vsi ljudje okoli Trumpa, in to »vsi, 100 odstotno – prišli do sklepa, da je nesposoben opravljati svoje delo.«

Predsednik ZDA je »tepec« in »bedak«, ki ima »inteligenco izločka«

Po navedbah Wolffa sta minister za finance Steven Mnuchin in Reince Priebus, nekdanji šef kabineta, Trumpa označila za »idiota.« Isto naj bi za Trumpa dejal njegov tesen prijatelj Rupert Murdoch, lastnik televizije Fox News, ki sicer Trumpa vztrajno podpira. Trumpov vodilni ekonomski svetovalec Gary Cohn primerja inteligenco svojega šefa z »inteligenco izločka« Svetovalec za nacionatno varnost  H. R. McMaster misli da je »bedak«, zunanji minister ZDA Rex Tillerson pa je Trumpa že označil za »tepca« (»moron«), česar nato sam ni nikoli zanikal. Vendar mnogi v sedanji administraciji nadaljujejo z delom za Trumpa, ker naj bi želeli s tem, kot piše Wolff, »zmanjšati škodo« in nekako vplivati na njegovo politiko. Vendar s tem po oceni Michelle Goldberg »ne želijo narodu povedati resnice o ostarelem norcu, ki se baha z velikostjo svojega jedrskega gumba na Twittru.«

Michael Wolff
Michael Wolff je tudi o republikancih najprej napisal nekaj laskavih komentarjev o njihovi zmagi, ko si je pridobil njihovo zaupanje, pa je napisal uničujočo knjigo o predsednikovanju Donalda Trumpa.

»Obstaja star vic, zadnjič ga je povedal Josh Marshall, ki kaže, kje smo sedaj. Moški pada iz 50-nadstropne zgradbe in ko leti mimo 25- nadstropja, ga nekdo vpraša, kako je z njim. 'Za zdaj je vse dobro' mu odgovori moški. Nekega dne bomo tudi mi padli na zemljo…Wolffovo poročanje kaže, da Trump nima nobene izvršne funkcije, ne sposobnosti, da bi razumel in procesuiral informacije, ali pa da oceni posledice. Pričakovati za njega, da deluje v nacionalnem interesu je enako, kot če bi pričakovali, da naj vam mačka opere posodo,« ocenjuje  Michelle Goldberg v New York Timesu.

Trump nima nobene izvršne funkcije, ne sposobnosti, da bi razumel in procesuiral informacije

Zanimivo je tudi, da je Wolff pred leti napisal podobno knjigo, biografijo o medijskem mogotcu Rupertu Murdochu. Tudi Murdochu se je najprej približal z laskavimi komentarji, nato pa je objavil knjigo, z vsebino katere se Murdoch ni strinjal. Podobno je naredil sedaj, saj je o zmagi republikancev najprej objavil nekaj »prijaznih« tekstov. Kljub temu, da sta Murdoch in Trump menda prijatelja, pa očitno Murdoch ni vedel za Wolffovo pisanje knjige o Trumpu ali pa iz kakšnega drugega razloga ni posvaril Trumpa pred Wolffom, ki je imel po zaslugi Steva Bannona reden dostop do Bele hiše. Pogosto je nosil značko »obiskovalec« ter brez težav opravljal intervjuje, ki jih sedaj razkriva v svoji knjigi. In ki je že danes naprodaj – kljub grožnjam predsednika ZDA. 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek