REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Znanstveno dokazano: do 512 let star grenlandski morski pes je najstarejši vretenčar na Zemlji

Znanstveno dokazano: do 512 let star grenlandski morski pes je najstarejši vretenčar na ZemljiGrenlandski morski pes

V svetovnih medijih je odjeknila novica, da so znanstveniki našli 512 let starega grenlandskega morskega psa in s tem seveda najstarejšega vretenčarja na svetu. Resnica je nekoliko drugačna, vendar ne bistveno – kot pojasnjuje članek v Live Science je zgornja meja 512 let samo »teoretična« ocena maksimalne starosti, ki bi jo grenlandski morski psi v skladu z novo metodo določanja starosti lahko dosegli. Vendar so tudi po »zadržanih« ocenah znanstvenikov številni primerki te vrste vretenčarjev zagotovo stari okoli 300 let in zelo verjetno tudi 400 let, kar jih brez dvoma uvršča med najstarejša bitja na svetu. Znanstveniki sedaj poskušajo z DNK analizami razvozlati tudi skrivnosti njihovega dolgega življenja, kar bi v prihodnje lahko pomagalo tudi pri podaljšanju življenjskega cikla ljudi – kar je zagotovo nekaj, česar se noben primerek vrste homo sapiens ne bi odrekel. 

Grenlandski morski pes   

Zgodba je postala v medijih popularna zato, ker je raziskovalec Julius Nielsen z univerze v Københavnu objavil svojo 142 strani dolgo doktorsko disertacijo, v kateri je na podrobnejši način pojasnil, kako je natančno določil starost grenlandskih morskih psov. To je bila namreč največja težava raziskovalcev doslej, ki zato niso vedeli, ali so ujeti morski psi stari 50 – ali pa 500 let. Kar je po svoje res neverjetno. Julius Nielsen je s svojo doktorsko disertacijo tudi dopolnil svoj prvi članek v reviji nature iz leta 2016, kjer je prvič predstavil svojo novo metodo določanja starosti.  

Julius Nielsen je tako prvi, ki je uspel razvozlati stoletja skrivano skrivnost dolgega življenja grenlandskih morskih psov. Sliko svoje disertacije je objavil tudi na Instagramu.

Grenlandski morski psi so sicer zelo počasi rastoča vrsta, zrastejo okoli centimeter na leto in dosežejo končno velikost okoli pet metrov. Lahko pa so dolgi celo sedem metrov in težki do 1200 kilogramov. Plavajo počasi (0,3 metra na sekundo) potopijo pa se lahko do 2700 metrov globoko. Živijo v mrzlih vodah severnega Atlantika, njihovo število pa je zelo majhno.

Morski

Da bi ugotovili dejansko starost, ki jo ta vrsta lahko doseže, je ekipa pod vodstvom Juliusa Nielsena, morskega biologa z Univerze v Københavnu, analizirala 28 živali. Ugotovili so, da je sredina leče očesa grenlandskega morskega psa sestavljena iz posebne beljakovine, ki se v telesu po dobi razvoja ne obnavlja več. Zato so vsem 28 živalim odvzeli to tkivo in ga testirali z metodo ogljikovega izotopa (C-14), da bi določili njegovo starost. Ker ima ogljikov izotop C-14 razpolovno dobo 5730 let (z napako 40 let) lahko znanstveniki izmerijo vsebnost ogljika skupaj z izotopi in na ta način ugotovijo, kako dolgo je na zemlji.

Izkazalo se je, da je najstarejša okoli pet metrov dolga samica. Razpon starosti ujete samice je zato med 272 in 512 leti, zelo verjetno pa okoli 400 let. Teoretično bi lahko stara tudi 512 let. Koliko so stari drugi primerki, je še zmeraj skrivnost. Ker je bilo veliko starejših grenlandskih morskih psov že polovljenih, večina še vedno ni dosegla spolne zrelosti. Za to bo potrebnih še okoli 100 let. Šele nato bodo znanstveniki čez nekaj sto let lahko ugotovili »pravo starost« primerkov, ki jih spremljajo zadnja leta.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek