REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Portoriko v velikih težavah po orkanu Irma

Portoriko v velikih težavah po orkanu Irma

Ameriško odvisno ozemlje v Karibih Portoriko je bilo v ponedeljek, pet dni potem, ko je tja udaril orkan četrte kategorije Maria, še vedno povsem razdejano. Zaradi vse večjih kritik o zaostajanju zvezne pomoči v primerjavi s Teksasom in Florido se je v ponedeljek zvečer preko Twitterja oglasil še predsednik ZDA.

Donald Trump je tvitnil, da Teksas in Florida dobro okrevata po orkanih Harvey in Irma, Portoriko pa je v velikih težavah. Trump je spomnil, da je imel Portoriko že pred orkanom slabo in razmajano infrastrukturo ter ogromen dolg bankam na Wall Streetu, ki ga bo na žalost potrebno plačati. Za zdaj pa so prioriteta voda, hrana in zdravila in Trump trdi, da gre to dobro.

Zvezna agencija za posredovanje v izrednih razmerah (Fema) ima v Portoriku in na Ameriških deviških otokih 700 koordinatorjev, pomoč pa deli skupaj 10.000 zveznih uslužbencev. Po kritikah, da Washington ne dovoli dovoza pomoči s tujimi ladjami, čeprav je v primeru Teksasa in Floride ravnal drugače, je proti Portoriku odplula amfibijska bojna ladja Kearsarge, ki dovaža pomoč, marince in helikopterje.

Brez elektrike je velika večina od 1,6 milijona odjemalcev, bolnice pa delujejo na generatorje.

Pomoč v Portoriko še naprej prihaja le po zraku, letala, ki letijo z otoka, pa od tam še vedno odvažajo turiste in prebivalce, ki želijo stran od vročine v ZDA. Brez elektrike je velika večina od 1,6 milijona odjemalcev, bolnice pa delujejo na generatorje.

Maria se lahko sicer za portoriško elektrogospodarstvo izkaže na koncu kot blagoslov. Pred orkanom so potrebovali štiri milijarde dolarjev za posodobitev omrežja, državno elektropodjetje pa je bilo devet milijard dolarjev v dolgu. Za zdaj pa se 3,4 milijona prebivalcev otoka kuha v vlažni vročini brez klimatskih naprav

Dejansko uničenje po orkanu Maria, ki je na Portoriku pobil 16 ljudi, sploh še ni ocenjeno.

Pet dni po orkanu so bile ceste na otoku še vedno polne ruševin, poleti na in z otoka so redki razen vojaških in humanitarnih, primanjkuje tudi vode in hrane, komunikacije pa so slabe. Dejansko uničenje po orkanu Maria, ki je na Portoriku pobil 16 ljudi, sploh še ni ocenjeno.

Trumpa še ni bilo na otok, v ponedeljek pa sta tja prispela vodja Fema Brock Long in svetovalec Bele hiše za domovinsko varnost Tom Bossert, ki sta na novinarski konferenci z guvernerjem Portorika Ricardom Rossellom zagotovila nadaljevanje okrepljene zvezne pomoči.

Fema je doslej tam razdelila 1,5 milijona obrokov hrane, 1,1 milijona litrov vode in gradbeni material.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek