REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA satirični video RT označile za grožnjo nacionalni varnosti

ZDA satirični video RT označile za grožnjo nacionalni varnostiBela hiša pod taktirko Joeja Bidna sedaj v ZDA razglaša satiro celo za – nevarnost ameriški nacionalni varnosti… Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost je izdalo novo poročilo o oceni groženj, ki poudarja nevarnosti, s katerimi se sooča uradni Washington.

Med drugim svari pred tehnologijo umetne inteligence tujih akterjev za širjenje domnevnih »dezinformacij« – in kot primer takih dejavnosti predstavlja očitno satiričen videoposnetek RT.

Poročilo, objavljeno prejšnji teden, navaja, da »nacionalni državni nasprotniki« Združenih držav Amerike, vključno z Rusijo, Kitajsko in Iranom, »še naprej razvijajo najbolj sofisticirane zlonamerne kampanje vplivanja na spletu.«

Domnevno prizadevanje je zdaj okrepljeno s tehnologijo umetne inteligence, ki omogoča »hitro ustvarjanje neskončne ponudbe kakovostnejšega, bolj idiomatsko pravilnega besedila«, kar nasprotnikom ZDA domnevno daje »večjo avro verodostojnosti.«

»Ruski vplivni akterji so v izbranih primerih uporabili novo tehnologijo umetne inteligence, da bi izboljšali svoje delovanje. Na primer, junija je račun družbenega medija RT (prej Russia Today) ustvaril in delil globoko ponarejen videoposnetek, ustvarjen z umetno inteligenco, ki zaničuje predsednika ZDA in druge zahodne voditelje,« piše v oceni.

Navedeni primer se očitno nanaša na videoposnetek, ki ga je junija objavila RT in prikazuje zahodne voditelje, vključno z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, britanskim premierjem Rishijem Sunakom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, ki uporabljajo različne neortodoksne tehnike v iskanju navdiha za ustvarjanje novega svežnja protiruskih sankcij.

Očitno satiričnega videa RT nikoli ni oglaševal kot dejanski posnetek procesa določanja sankcij na Zahodu, saj je očitno, da gre za montažo.

Kljub temu pa to satiro sedaj Bela hiša v ZDA razglaša celo za – nevarnost ameriški nacionalni varnosti…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek