REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakulisje baleta Bolšoj teatra: 10 fotografij, ki jih svet še ni videl

Zakulisje baleta Bolšoj teatra: 10 fotografij, ki jih svet še ni videlZakulisje. London, 2013, foto: Saša Gusov/TASS

Fotograf Saša Gusov je v svoj objektiv ujel največje zvezde, med drugim Georgea Clooneya in Borisa Berezovskega, svetovno slavo pa so mu prinesle fotografije Bolšoj teatra z njihovega londonskega gostovanja.

To je resnična zgodba o Sašu Gusovu – preprostem človeku, ki se je povzpel preko trnja do zvezd. V devetdesetih letih se je s trebuhom za kruhom in 10 dolarji v žepu iz Rusije odpravil v London. Brez dovoljenja za bivanje mu ni preostalo drugega, kot da se preživlja s strežbo.

 

Labodje jezero. London, 2016, foto: Saša Gusov/TASS

Nekega dne se je prikradel v Royal Albert Hall, kjer je gostovala baletna ekipa Bolšoj teatra. Pogumno je stopil do direktorja Jurija Grigoroviča in se predstavil kot ruski fotograf, kar je takrat bilo daleč od resnice.

Nina Kapcova. Corsaire. London, 2016, foto: Saša Gusov/TASS

Gusov je Grigoroviča prosil, naj mu dovoli fotografirati predstavo. Ta je, verjeli ali ne, pristal, Gusovove fotografije pa so se znašle v The British Journal of Photography in ga izstrelile med najbolj zaželene fotografe.

Nadaljevanje članka si lahko preberete na RUSSIA BEYOND