REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vrtno pohištvo iz betona lahko izgleda vrhunsko in estetsko

Vrtno pohištvo iz betona lahko izgleda vrhunsko in estetskoBetonsko pohištvo

Ob omembi betona najbrž pomislite na pločnike in terase, ampak najnovejši trendi kažejo, da je beton vsestransko uporaben. Priljubljenost betona kot drugega najbolj uporabljenega materiala na svetu, takoj za vodo, je beton postavila v središče inovacij in eksperimentiranja.

Beton na cementni osnovi ima med vsemi vodilnimi gradbenimi materiali najnižji ogljični odtis, je lokalna surovina, kar pomeni manj emisij iz transporta, je popolnoma reciklabilen in predvsem trajen material.

Ena ključnih prednosti betona je ta, da je kompozitni material, v katerem cementni kamen povezuje kameni agregat in armaturo.

Razlogi za pogosto uporabo so predvsem dobra mehanska trdnost, odpornost betona na prisotnost vode in zraka, enostavno oblikovanje v proizvode oz. konstrukcije poljubnih oblik in velikosti ter relativno nizka cena.

Pri proizvodnji betona sta energetski vložek in ogljični odtis nižja, surovine pa so lokalne.

Betonska vrtna garnitura lahko v marsikaterem primeru izgleda vrhunsko in estetsko.

Takšen kotiček za sproščanje dobro prenaša vse zunanje vplive: vodo, dež, sneg, led, sonce.

Prav tako lahko vrt popestrimo z žarom iz betona ali pa odprtim »kaminom«.

Betonska hišica za ptičke
Betonska hišica za ptičke

Vse bolj moderne so tudi betonske luči, vaze in svečniki. Iz betona lahko naredimo uro ali okvir za sliko.

Betonska vrtna garnitura lahko v marsikaterem primeru izgleda vrhunsko in estetsko. Takšen kotiček za sproščanje dobro prenaša vse zunanje vplive: vodo, dež, sneg, led, sonce.

Pa tudi hišico za ptičke, ki jo postavimo v svoj vrt.

Kakšna je vaša definicija moderne arhitekture?

So to visoki nebotičniki oblečeni v okna? Ali pa so vam bližje futuristične oblike?

Če verjamemo, da je prihodnost tlakovana z našo preteklostjo, bo prihodnost vključevala gradbeni material, brez katerega si ne moremo predstavljati sodobne infrastrukture – beton. 

V Salonitu Anhovo, edini cementarni v Sloveniji, ki v letošnjem letu praznuje 100. obletnico so prepričani, da bo oblikovanje z betonom del prihodnosti tako notranjega opremljanja doma kot arhitekture, brez dvoma pa bo to hit letošnjega opremljanja vrta.

Pomembna je tudi okoljska ozaveščenost pri izbiri materiala.

Beton na cementni osnovi ima med vsemi vodilnimi gradbenimi materiali najnižji ogljični odtis, je lokalna surovina, kar pomeni manj emisij iz transporta, je popolnoma reciklabilen in predvsem trajen material.

Delite članek