REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V nobenem primeru ne spustite zastave pred sovražnikom: Ruska mornarica dobila novo ultra-tiho podmornico

V nobenem primeru ne spustite zastave pred sovražnikom: Ruska mornarica dobila novo ultra-tiho podmornicoSlovesni dvig zastave na »Kronštatu«, prvi podmornici projekta 677 razreda Lada. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

V Admiralski ladjedelnici v Sankt Petersburgu je v sredo potekala slavnostna slovesnost dviga zastave na Kronštatu, prvi podmornici projekta 677 razreda Lada, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Ko je poveljniku ladje izročil glavni simbol vojaških mornarjev - pomorsko zastavo, je vrhovni poveljnik mornarice admiral Nikolaj Jevmenov ponovil ukaz Petra Velikega: »V nobenem primeru ne spustite zastavo pred sovražnikom.«

Z dvigom pomorske zastave je ta ultra-tiha, velika dizelsko-električna podmornica uradno vstopila v službo ruske mornarice.

Admiral Nikolaj Jevmenov je poudaril, da je »glavna razlika, da ta podmornica ima več orožja, se potaplja globlje in ima tudi večjo hitrost, ob tem pa je izjemno tiha.«

Komentatorji so ob tem navrgli, da Zahod »nima takih čolnov

V skladu z ukazom vrhovnega poveljnika mornarice, izdanim na slovesnosti, je plovilo vključeno v flotilo Severne flote.

Dogodka so se udeležili vrhovni poveljnik mornarice admiral Nikolaj Jevmenov, namestnik ministra za industrijo in trgovino Viktor Jevtuhov, poveljnik Severne flote Aleksander Moisejev ter predstavniki glavnega poveljstva vojne mornarice in Severne flote.

Kronštat (rusko Кроншта́дт, latinizirano: Kronštádt, iz nemščine Krone za 'krono' in Stadt za 'mesto') je sicer rusko pristaniško mesto v okrožju Kronštadtski v zveznem mestu Sankt Peterburg, na otoku Kotlin, 30 kilometrov zahodno od Sankt Peterburga, blizu glave Finskega zaliva.

Z nekdanjo rusko prestolnico je povezan s kombinacijo protipoplavnega nasipa in nasipa s potjo preko morja ter prehodom za ladje, tako imenovanim nasipom Sankt Peterburg, ki je del protipoplavne obrambe mesta in deluje tudi kot cestni dostop na otok Kotlin s celine.

V začetku 18. stoletja ga je ustanovil Peter Veliki in je postal pomembno mednarodno trgovinsko središče, katerega trgovinska vloga je bila pozneje izrinjena zaradi strateškega pomena kot primarni pomorski obrambni odsek nekdanje ruske prestolnice.

Glavna baza Baltske flote Ruske vojne mornarice je bila v Kronštatu, ki je varovala pristope do Sankt Peterburga.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek