REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Transilvanija v krvi: Spoznajmo Karla III., potomca grozljivega grofa Drakule

Transilvanija v krvi: Spoznajmo Karla III., potomca grozljivega grofa DrakuleNovopečeni britanski kralj je precej hitre jeze. Morda je prav to lastnost podedoval po brutalnemu vlaškemu princu, svetovno znanemu Drakuli? Vir: Zajem zaslona, Twitter

V teh dneh je zanimivo spomniti, da je novopečeni britanski kralj Karel III. potomec tudi Vlada III. Drakule (romunsko Vlad Țepeș ali Vlad Drăculea), ki je bil od leta 1448 do svoje smrti leta 1476 trikrat knez Vlaške.

Stalnica vladavine vlaškega princa, grofa Drakula: Vlad je oplenil saške vasi, odpeljal ujetnike v Vlaško in jih nataknil na kol. Ko je sultan Mehmed II. od Vlada zahteval, da se mu pokloni, je Vlad sultanova odposlanca aretiral in nataknil na kol.

Vlad je bil drugi sin kneza Vlada Drakula, ki je postal vladar Vlaške leta 1436. Imel je brata Raduja, s katerim sta bila od leta 1442 talca v Osmanskem cesarstvu in garanta za očetovo lojalnost. Po napadu ogrskega regenta Jánosa Hunyadija na Vlaško leta 1447 sta bila Vladov oče in najstarejši brat Mircea umorjena. Vlad je nato z ogrsko podporo leta 1456 napadel Vlaško in po prevzemu oblasti začel čistko med vlaškimi bojarji, ki so sodelovali v očetovem umoru. Zaradi tega je prišel v spor s transilvanskimi Sasi, ki so podpirali njegove nasprotnike.

Zloglasni Vlad je oplenil saške vasi, odpeljal ujetnike v Vlaško in jih nataknil na kol.

Potomec vlaškega princa, ki je sovražnike rad nataknil na kol. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Sultan Mehmed II. je nato od Vlada zahteval, da se mu pokloni, Vlad pa je sultanova odposlanca aretiral in nataknil na kol.

Knjige s pripovedmi o Vladovih krutih dejanjih so bile prve uspešnice na nemško govorečih ozemljih.

Februarja 1462 je vdrl na osmansko ozemlje ter pobil več deset tisoč Turkov in Bolgarov. Mehmed se je odzval s protinapadom in poskusom, da bi Vlada zamenjal z njegovim mlajšim bratom Radujem. Vlad je konec leta 1462 odšel v Transilvanijo iskat pomoč ogrskega kralja Matije Korvina, a prebrisani Korvin mu ni pomagal, temveč ga je vrgel v ječo.

V ujetništvu v Višegradu je bil do leta 1475. Na zahtevo Štefana III. Moldavskega je bil poleti 1475 izpuščen in se nato na začetku leta 1476 v Korvinovi vojski boril proti Osmanom v Bosni. V tem času so se v Italiji in zlasti v Nemčiji začele širiti pripovedi o njegovi krutosti. Vse to je pripeljalo do tega, da so Vlada pred 10. januarjem 1477, verjetno že decembra 1476, umorili.

Knjige s pripovedmi o Vladovih krutih dejanjih so bile prve uspešnice na nemško govorečih ozemljih.

Tudi ruske ljudske pripovedi pričajo, da je Vlad z brutalnimi kaznimi krepil centralno oblast. Podobno stališče je imela tudi večina romunskih zgodovinarjev v 19. stoletju. Vladova zloglasna krutost in patronimik (Drăculea - ime izpeljano po očetovem imenu) sta sčasoma postala svetovno znana zaradi vampirskega grofa Drakule v znamenitem romanu Drakula irskega pisatelja Brama Stokerja iz leta 1897.

Prav omenjeni krvožejni vlaški princ je bil navdih za Stokerjev roman.

O tem je večkrat spregovoril tudi sam princ Charles (postal je Karel III. po smrti kraljice Elizabete II.), ki rad pristavi, da ima Transilvanijo v krvi.

Kot daljni potomec vlaškega princa Vlada III. Drakule je Karel III. v Transilvaniji že leta 2006 na lastne stroške odkupil stavbe iz 18. stoletja in jih v skladu s trajnostnim razvojem spremenil v luksuzna letovišča.

Po smrti kraljice matere, Elizabete II., preko katere je povezan z Drakulo, so zdaj tudi druge zgodovinske stavbe v Transilvaniji pripadle Karelu III., poročajo britanski mediji.

Karel III. je materine uradne in zasebne rezidence prevzel za svoje, nekaj posestev in palač pa bo moral zapustiti in predati svojemu najstarejšemu sinu in dediču.

Rezidenca Clarence House v Londonu je bila prinčev uradni naslov od leta 2003, zdaj pa se bo kot kralj preselil 400 metrov stran v Buckinghamsko palačo, uradno londonsko domovanje britanskega monarha in upravni sedež monarhije.

Prevzel bo tudi grad Windsor, palačo Holyroodhouse, uradno rezidenco monarha na Škotskem, in grad Hillsborough, uradno rezidenco na Severnem Irskem.

Charles je podedoval tudi grad Balmoral na Škotskem, kjer kraljeva družina preživlja poletne mesece, pa tudi Sandringham v grofiji Norfolk na vzhodu Anglije, kjer je kraljica rada praznovala božič.

Čeprav omahuje s selitvijo v Buckinghamsko palačo, se pričakuje, da bo Karel III. to storil in se odpovedal prejšnjemu življenju in domu.

V Clarence House se je preselil leta 2003 po smrti svoje babice, kraljice matere. Njegov odhod na nov naslov bo pomenil tudi neizogibno odpuščanje osebja te rezidence.

Njegov dedič, sin William in žena Kate se selita v grad Windsor, kjer bodo imeli njuni trije otroci več svobode in prostora kot v Londonu. Doslej sta živela v Kensingtonski palači.

Razen lepega števila graščin, ki jih je podedoval, se zdi, da pri novemu kralju ni opaziti nekaj posebej kraljevskih manir, ob dejstvu, da je precej hitre jeze.

Morda je prav to lastnost podedoval po brutalnemu vlaškemu princu, svetovno znanem kot vampirski grof Drakula?

Poročali smo že o incidentu izpred nekaj dni, v katerega so bili vpleteni Karel III., pisarniški material in podložniki.

Obraz sikajočega kralja. Vir: Zajem zaslona, YouTube

Zdi se značilno, da so nato le nekaj dni kasneje Karelu III. znova ponagajala pisala.

Natančneje – nalivnik.

S kraljico soprogo Camillo sta se namreč v torek odpravila na Severno Irsko, kjer sta se v dvorcu Hillsborough v Belfastu sešla z lokalnimi političnimi predstavniki.

Gostitelji so si omislili, da se v sklopu dogodka kraljevi par podpiše v knjigo.

In prav tu se je znova sfižilo.

Kralja je najprej vznemirilo, da se je krepko zmotil pri zapisu datuma, nato pa mu je ponagajal še nalivnik, s katerim je pisal.

Razjezil se je, ker je pero puščalo.

»O bog, kako to sovražim! Ne prenesem te preklete reči,« je skozi zobe zamumljal kralj, medtem ko je z robčkom poskušal z rok odstraniti črnilo. V isti sapi je godrnjal, češ da se to dogaja »prekleto vsakič«.

Karel III. si lasti lepo število nepremičnin v bratski Romuniji. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Camilla je dokaj umirjeno poskusila zgladiti pripetljaj.

Charles je na priložnost, da zasede prestol, čakal rekordno dolgo: kralj je postal šele v starosti 73 let. Prestolonaslednik je kot prvorojeni sin kraljice postal že februarja 1952, v starosti tri leta in tri mesece.

Ob tem je tudi sama pripomnila, da črnilo očitno pušča, zato je pomočnik strumno odstranil problematično pero.

In prinesel novega.

Številni so kritizirali nič kaj kraljevsko obnašanje njegove razvajene visokosti, Otočani pa so ga zagovarjali, češ da je pravkar izgubil mamico.

Mar ni na to priložnost čakal 70 let? se je glasil eden najbolj duhovitih odzivov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek