REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Izbruhe jeze tega nadutega privilegiranca je bilo fascinantno videti. Res ni nič kaj 'milostljiv kralj'!«

»Izbruhe jeze tega nadutega privilegiranca je bilo fascinantno videti. Res ni nič kaj 'milostljiv kralj'!«Kdo čaka, dočaka: naposled je postal kralj. Vir: Zajem zaslona, Twitter
»Še slabše je! Ta moški je obtičal v 18. stoletju

Britanski kralj Karel III., do četrtka svetovno znan kot 73-letni princ Charles, ki je čakal daleč najdlje, da bi se usedel na prestol, je svoj prvi dan na novem delovnem mestu začel z levo nogo - ne ozirajoč se na kamere ni brzdal izbruhe jeze do podrejenih, kar je sprožilo plaz negativnih komentarjev.

Na nič kaj aristokratski spodrsljal sikajočega kralja je prva opozorila novinarka in prevajalka britanskega javnega servisa BBC Laura Kuenssberg.

»Služabnik mora namesto mene pospraviti mojo mizo. Ne more se pričakovati, da bom sam umaknil te reči,« je posmehljivo komentirala, osupla, da se je na prvi navezal še drugi, še hujši spodrsljaj novega britanskega monarha:

Odziv kraljevih podložnikov na Otoku je bil dokaj pričakovan: »Leta in leta usposabljanja, da bi nastalo - to?« je ob posnetku zapisal Michael. In dodal ključnik #AbolishTheMonarchy (#Ukiniti monarhijo).

»Ne predstavljam si, da bi spoštoval nekoga, ki se tako obnaša do sočloveka. To je ta 'elitizem'. Upravičil je moja pričakovanja, razvajeni potratnež kisika.«

»Še slabše je! Ta moški je obtičal v 18. stoletju,« je dodala Colleen Hawkins ob ključniku #NotMyKing (#NiMojKralj), ko si je ogledala še drugi del posnetka, na katerem Karel III. skozi stisnjene zobe in vidno jezen zahteva od pomočnikov, da umaknejo peresnico z mize.

»Ne predstavljam si, da bi spoštoval nekoga, ki se tako obnaša do sočloveka. To je ta elitizem. Upravičil je moja pričakovanja, razvajeni potratnež kisika. Nikoli se ne bom zavzemal za monarhijo,« je zgroženo sklenil Howard Beckett.

In za kaj je sploh šlo? Ker so prisego princa Charlesa, s katero je tudi uradno postal kralj, prvič v zgodovini prenašali v živo, so bili gledalci nepričakovano priče izbruhu jeze novega vladarja, ki je razkril tudi njegov pred kamerami doslej prikrit značaj.

Še sreča, da giljotina ni več v modi na britanskem dvoru, sicer se podložnikom novega kralja najbrž ne bi godilo nič dobrega.

Frišni kralj je namreč med podpisovanjem uradne dokumentacije precej nestrpno in neučakano namigoval pomočnikom, naj z mize umaknejo posodico s črnilom. Kretnje z rokami je pospremila še precej naprijazna obrazna mimika novega monarha.

Nato se je enako ponovilo s peresnico.

Da je bila prigoda v očeh javnosti še bolj zavržna, pa je poskrbelo dejstvo, da sta kralju komplet motečega pisalnega kompleta z nalivnim peresom, s katerim je podpisal pomemben dokument, podarila sinova William in Harry.

Še sreča, da giljotina ni več v modi na britanskem dvoru, sicer se podložnikom novega kralja najbrž ne bi godilo nič dobrega.

»Ustavna ali ne, monarhija ni nič drugega kot relikvija iz temačnih časov in bi jo morali položiti h kraljici,« je Ryan zapisal ob poučni objavi Saula Stanifortha: »Če se ne morete znebiti ljudi, ki vam vladajo, ne živite v demokratičnem sistemu.«

»Nesprejemljivo je, da imamo še vedno voditelja države, ki je 'rojen za vladanje'.

Dedna delovna mesta, ki zahtevajo absolutno nič kvalifikacij, ne obstajajo v nobenem drugem poklicu.

Zakaj bi moral biti ta, ki je tako pomemben, drugačen?« se glasi pripis ob plakatu gibanja #NotMyKing, ki se v Združenem kraljestvu zavzema za uvedbo republike in ukinitev monarhije.

Medtem je bila že prvi dan vladavine Karla III. sprožena peticija, ki ga ne priznava za poglavarja: »Ljudje NE priznavamo Karla III. za voditelja države - Podpiši peticijo!«

Prvi podpisniki so svojo odločitev obrazložili z besedami, da želijo, da državo vodi oseba, za katero lahko glasujejo. Torej izvoljena na volitvah.

Našteto še zdaleč ni bilo vse.

Mediji so se obregnili tudi o številne ugodnosti in bogastvo, ki ga je po materi podedoval novopečeni vladar.

Gre, med ostalim, za ogromen portfelj nepremičnin v vrednosti 33 milijard dolarjev.

Kralj Karel III. je nasledil še zajeten kapital v višini 500.000.000 dolarjev, toda plačal bo 0 odstotka davka na dediščino.

Razprava o dediščini je mnoge spomnila na brata novega kralja, princa Andrewa, vpetega v afero spolnega predatorstva in izkoriščanja mladoletnic pod pokroviteljstvom sedaj že pokojnega ameriškega milijonarja in pedofila Jeffreyja Epsteina.

New York Post je problematiziral dejstvo, da je princ Charles, sedaj kralj Karel III. v začetku tega leta plačal sedem milijonov dolarjev za poravnavo princa Andrewa z žrtvijo posilstva.

Pod črto: zdi se, da niti podložniki v deželah Commonwealtha niso prav navdušeni nad novim patronom.

Tako Karla III. vidijo nekateri Kanadčani. Vir: Zajem zaslona, Twitter

»Domnevalo se, da bo prestolonaslednik prevzel drugo vladarsko ime, glede na bledo dediščino, ki sta ju zanamcem pustila njegova predhodnika (Karel I. in Karel II. - op.avt.),« je v francoščini zapisal nek Kanadčan, ob fotomontaži cmerave podobe novega kralja na kanadskem bankovcu.

Pomenljivo je, da v še enem - ne tako majhnem, še manj pa nepomembnem - delu sveta niso izpričali pretirane pietete do preminule britanske monarhinje.

»Barbari so odšli, Veliki (kitajski) zid pa ostaja,« je ob fotografiji zdaj že nekdanje britanske kraljice Elizabete II. in njenega soproga, princa Philipa, ki se je poslovil aprila lani, zapisal Carl Zha, znani bloger, ki ga novinar NYT Howard French opisuje kot vplivneža, ki vodi podcast o Kitajski in svilni poti.

Naposled je za dokaj bizaren pripetljaj pred prisego novega kralja poskrbel tudi BBC.

BBC-ju je zagodel tiskarski škrat v podnapisih med poročanjem o kralju Karlu III. po smrti kraljice Elizabete II.

Fiasko se je zgodil med razlago, v čem se razlikujeta Queen Consort in Queen Regina.

Namesto besede regina, se je na zaslonih prikazala beseda - vagina.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek