REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Smrtonosna sončnica: Ruski avtomatski minomet »Vasiljok« pokazal visoko natančnost ob uničevanju ukrajinske vojske

Smrtonosna sončnica: Ruski avtomatski minomet »Vasiljok« pokazal visoko natančnost ob uničevanju ukrajinske vojskeMinomet »Vasiljok«. Vir: Posnetek zaslona, X

Iz frontne črte pri Kupjansku prihaja posnetek uničenja jurišne enote ukrajinskih vojakov z avtomatskim minometom kalibra 82 mm 2B9M »Vasiljok.«

Čeprav je naprava prišla v oborožitev sovjetske vojske in širšo uporabo že med vojno v Afganistanu, se intenzivno uporablja tudi v območju posebne vojaške operacije (SVO), kjer ima, kot vidimo, zavidljivo natančnost.

Iz posnetka lahko vidimo, kako natančno zadevajo mine, ki do cilja sicer letijo v paraboli.

Tudi ko se kolona razprši so posamezne granate znova zadele svoje cilje.

Orožje samo pa je bilo zasnovano že pred davnim časom.

Leta 1946 so v ZSSR pod vodstvom VK Filippova začeli razvijati 82-mm avtomatski minomet.

Leta 1955 je bil sprejet kot možnost za avtomatski minomet »KAM«, v začetku naslednjega leta pa se je začela izdelava avtomatskega minometa v transportni izvedbi.

Leta 1959 je bil preizkušen 82-mm avtomatski minomet F-82 (terenska različica) in priporočen za množično proizvodnjo. Vendar proizvodnja F-82 ni šla najbolje.

Delo na 82-mm avtomatskem minometu se je nadaljevalo šele leta 1967, leta 1970 pa je bil sprejet v oborožitev pod imenom 82-mm avtomatski minomet 2B9 »Vasilek« oziroma »Vasiljok« (2B9 »Sončnica«).

Minometi vseh vrst in kalibrov so se že dolgo izkazali za zelo uporabne na bojiščih po vsem svetu - enostavno prenosljive, poceni, neopazne in tam, kjer zadenejo, običajno ni obrambe zaradi kota mine.

Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Na voljo so v vseh možnih kalibrih in dimenzijah. Rusom tudi to ni bilo dovolj, izdelali so lanser z nekajkrat večjo ognjeno močjo.

Pravilnik za to orožje pravi, da gre za samohodni/vlečeni avtomatski gladkocevni minomet kalibra 82 mm s patronskim polnjenjem.

In v čem točno se razlikuje od drugih minometov?

V tem, da polnjenje poteka iz kasete s štirimi minami, ki je vstavljena v spodnji del cevi, kjer se nahajata zaklop in ležišče mine, možno pa je tudi polnjenje iz ustja soda. V odprti kaseti so štiri mine standardnega modela v kalibru 82 mm, pa tudi dodatne (po potrebi) smodniške polnitve za večji doseg.

Leta 1994 je bilo razkrito, da je bila za streljanje iz modelov 2B9 in 2B9M izdelana posebna kumulativna mina, ki je bila namenjena neposrednemu streljanju oklepnih vozil.

V Afganistanu
V Afganistanu. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Orožje ima tri načine streljanja: avtomatski (rafal dveh ali štirih min), polavtomatski (posamični streli) in enojni (pri polnjenju od zgoraj, iz ustja cevi).

To je vojakom na bojišču dalo možnost veliko večje kombinacije delovanja in s tem ognjene moči.

Posebnost »Vasiljoka« se je kazala v vsesplošni improvizaciji pri montaži terenskih delavnic na vsa možna vozila, ki so ga premogla.

To je bilo v nasprotju s pravili službe za to orodje, vendar je bila ta odločitev tipičen rezultat vojne izkušnje: dramatično je povečala taktično mobilnost minometov na neravnem terenu in dramatično skrajšala čas za pripravo na akcijo, kar je bilo bistveno za gverilsko taktiko delovanja in odgovora vojske po sistemu udari in se umakni.

Kitajska modifikacija
Kitajska modifikacija. Vir: Posnetek zaslona, X

V bistvu so pripadniki 40. združene vojske v Afganistanu samostojno zasnovali in serijsko izdelovali (!) nov razred minometov, ki je bil po standardih poljske artilerije v vsem edinstven in predstavlja učinkovit hibridni sistem.

Uspešno pa ga uporabljajo tudi v Ukrajini.

Za nekoliko večje bunkerje pa imajo Rusi tudi večje minomete, kalibra 240 milimetrov.

Njihovo ime je prav tako nenavadno in ga verjetno ni potrebno prevajati - Tulpan.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek