REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Slonji sprehod« na ruski način: Prvič v zgodovini v zraku sedem letal »Ruslan« (VIDEO)

»Slonji sprehod« na ruski način: Prvič v zgodovini v zraku sedem letal »Ruslan«  (VIDEO)Posadke letal so v skrajšanih časovnih intervalih vadile vzlete, lete in pristanke, kljub težkim vremenskim razmeram pa so bili poleti uspešno izvedeni na višinah nad 4000 metrov. Vir: Posnetek zaslona, X

Poveljstvo vojaškega transportnega letalstva ruskih Zračno-vesoljskih sil je izvedlo taktično vajo letenja s posadkami letal An-124-100 »Ruslan«, ko je prvič hkrati vzletelo sedem letal, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Ministrstvo je objavilo videoposnetek, na katerem je prikazano sedem letal, ki vzletajo hkrati, ob tem pa opozorilo, da je bilo prvič v zraku toliko letal »Ruslan« hkrati.

»Cilj vaje je bil oceniti pripravljenost mladih posadk vojaško-transportnih letal za prevoz vojaškega osebja, oborožitve in opreme na velike razdalje,« so sporočili z ministrstva in poudarili, da je polete vodil generalpodpolkovnik Vladimir Benediktov.

Posadke letal so vadile vzlete, lete po rutah in pristanke v skrajšanih časovnih intervalih.

Navedeno je, da so bili leti kljub hudim vremenskim razmeram, kot so padavine, nizka oblačnost in močni sunki vetra, uspešno izvedeni na višinah več kot 4000 metrov, skupna dolžina poti pa je bila več kot 1000 kilometrov. Povprečna hitrost letala je bila 500 kilometrov na uro.

Takemu vzletu se v vojaškem žargonu reče »slonji sprehod« (»elephant walk«), izraz pa izvira iz druge svetovne vojne, ko je na stotine zavezniških letal eno za drugim vzletelo na bojne naloge, ki so opazovalcem izgledale kot hoja slonov v čredi.

»Slonji sprehod« je izraz ameriškega letalstva za taksiranje vojaških letal tik pred vzletom, ko so v strnjeni formaciji. Pogosto se zgodi tik pred minimalnim intervalom vzleta.

Letala morajo vzleteti takoj, ko letalo pred njimi zapusti vzletno-pristajalno stezo in ves čas vzdrževati enako hitrost kot vodja skupine.

An-124 »Ruslan« je strateško transportno letalo na reaktivni pogon, ki lahko nosi okoli 150 ton tovora in prepelje okoli 80 padalcev.

Letalo doseže največjo hitrost 850 kilometrov na uro in ima avtonomijo letenja 7500 kilometrov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek