REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruski znanstveniki našli kri v tekočem stanju v 42 tisoč let zmrznjenem truplu konja

Ruski znanstveniki našli kri v tekočem stanju v 42 tisoč let zmrznjenem truplu konjaZnanstveniki se trudijo kultivirati celice žrebeta za morebitno kloniranje lihoprstega kopitarja, ki je živel istočasno kot mamuti. Vir: RBTH

Raziskovalci s Severozahodne zvezne univerze (SVFU) v Rusiji so našli kri v tekočem stanju v zaledenelem truplu konja, ki je bilo 42 tisoč let v večnem ledu.

Gre za pojav, ki ga paleontologija do sedaj še ni zabeležila.

Gre za pojav, ki ga paleontologija do sedaj še ni zabeležila. Novico je sporočil direktor Muzeja mamutov Znanstveno-raziskovalnega inštituta za aplikativno ekologijo na severu SVFU Semjon Grigorjev.

 »Obdukcija je pokazala, da so se dobro ohranili vsi notranji organi. Iz srčnih žil so bili vzeti vzorci krvi, ki se je ohranila v tekočem stanju tudi po 42 tisoč letih zaradi zmrznjenosti in ugodnih pogojih v tleh, kjer je bilo truplo zakopano. Mišična tkiva so ohranila svojo naravno rdečkasto barvo. Lahko rečemo, da je to najbolje ohranjena žival iz ledene dobe, kar jih je svet odkril do sedaj,« je komentiral odkritje Grigorjev.

Direktor znanstvene ustanove je pojasnil, da se je truplo ohranilo v celoti brez opaznih zunanjih poškodb, kar je prava redkost za predmete raziskav v paleontologiji, ki je vajena dela z nepopolnimi, razdrobljenimi ali močno deformiranimi trupli, ki so pogosto močno mumificirana.

Žrebe ima kostanjevo barvo dlake, črn rep in grivo.

Specialisti SVFU se v sodelovanju s korejskimi kolegi že drugi mesec trudijo kultivirati celice žrebeta za morebitno kloniranje lihoprstega kopitarja, ki je živel istočasno kot mamuti.

Dlaka se je ohranila na glavi, nogah in delu trupa, kar je samo po sebi malo znanstveno odkritje, saj so bili v preteklosti odkriti konji brez dlake, je razložil Grigorjev.

Sogovornik agencije TASS je dodal, da se specialisti SVFU v univerzitetnem laboratoriju za molekularno paleontologijo v sodelovanju s korejskimi kolegi iz fundacije za biotehnološke raziskave Sooam Biotech Research Foundation že drugi mesec trudijo kultivirati celice žrebeta za morebitno kloniranje lihoprstega kopitarja, ki je živel istočasno kot mamuti.

Edinstveno najdbo bodo predstavili med eksponati velike razstave The Mamoot, ki bo potekala v štirih japonskih mestih (Tokio, Nagoja, Fukuoka, Osaka) od junija do septembra 2020.

Nadaljevanje članka si lahko preberete na: RUSSIA BEYOND

Delite članek