REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruske enote prvič uničile nemški »Skynex«

Ruske enote prvič uničile nemški »Skynex«»Skynex« je oborožen s 35 mm avtomatskim topom z narezno cevjo. Vir: Posnetek zaslona, X

Enote ruske vojske v območju SVO so uspele uničiti enega od sodobnih protiletalskih sistemov kratkega dosega nemške izdelave - Skynex, je na svojem kanalu Telegram ob fotografiji uničenega sistema objavil ruski bloger Boris Rožin.

Za zdaj ni na voljo nobenih informacij o tem, kaj je povzročilo uničenje »Skynexa«, vendar je na podlagi dosedanjih izkušenj mogoče domnevati, da je šlo za učinek lebdečega streliva Lancet ali manjših FPV dronov.

Kar dela to tezo verjetno, je to, da je nemški sistem namenjen ravno uničevanju počasi letečih ciljev na majhnih višinah in kratkem dosegu (4-5 km), kot so brezpilotna letala in kamikaze droni.

Zato obstaja velika verjetnost, da je bil »Skynex« nameščen blizu fronte, kjer se brezpilotna letala največ uporabljajo.

»Skynex« je oborožen z avtomatskim topom Mk3 z narezno cevjo, kalibra 35 mm.

Bojni komplet vključuje 250 granat, hitrost streljanja je 1000 izstrelkov na minuto, glavni prednosti nemškega sistema pa sta možnost daljinskega upravljanja ognja in učinek izstrelkov s programiranim časom detonacije.

Sistem je modularen in se lahko namesti na različna vozila - kolesna in gosenična vozila ali na stacionarne ploščadi, najpogosteje pa se uporablja za varovanje objektov velikega pomena.

Poleg topa je »Skynex« opremljen z radarjem za odkrivanje, identifikacijo in sledenje ciljev v zraku, z največjim dosegom 20-30 km, kar je odvisno od velikosti in konfiguracije radarja.

Sistem je bil prvič predstavljen novembra 2021, zanimivo pa je, da je Nemčija v začetku leta 2023 Kijevu dostavila le dve bateriji in da je ukrajinska vojska trenutno edina uporabnica »Skynexa«.

Dostavljena kompleksa sta bila v prvi vrsti namenjena varovanju zgradb v Berlinu, vendar je bilo odločeno, da ju vseeno dostavijo v Ukrajino.

Cena ene baterije (štiri bojna vozila, radar in poveljniško vozilo) je 91 milijonov evrov, vlada kanclerja Olafa Scholza pa je v začetku leta 2024 napovedala, da bo Ukrajini na lastne stroške dobavila še dve bateriji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek