REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija v oborožitev uvedla strašno »Bulavo«, v ZDA raket zaradi »izgubljenih načrtov« ne morejo niti posodobiti!

Rusija v oborožitev uvedla strašno »Bulavo«, v ZDA raket zaradi »izgubljenih načrtov« ne morejo niti posodobiti!Bulava: Rusija ima v oborožitvi novo raketo. Kot so povedali sami ameriški poveljniki, pa so njihove strateške rakete, predvsem vrste Minuteman III, ki so v kopenskih silosih, že tako stare, da njihova nadgradnja ni več mogoča. Vir: Posnetek zaslona, X

Ruska mornarica je z najnovejšim ukazom predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina jedrsko balistično raketo 3M30 (R-30) »Bulava« sprejela kot del standardnga streliva strateških raketnih podmornic razreda 955/A Borej.

Gre za 3-stopenjsko raketo, s šestimi do devetimi ločenimi bojnimi glavami MIRV, ki jo je razvil Moskovski inštitut za toplotno tehniko (MIT) pod vodstvom glavnega oblikovalca Jurija Solomonova.

Ima doseg do 9000 km, moč vsakega naboja pa dosega 150 kiloton TNT.

Zaradi izjemne moči, dosega in nezmožnosti zahodnih protiraketnih sistemov, da ustavijo to vrsto rakete, vzbuja strah in nelagodje med zaveznicami v zvezi NATO.

Za primerjavo: jedrski bombi, odvrženi nad japonski mesti Nagasaki in Hirošima sta imeli moč le okoli 20 KT.

Ob tem ima raketa v sebi še aerosole, ki popačijo IR podpise bojnih glav, IR pasti, dipolne reflektorje, kot tudi module za elektronsko bojevanje, ki delujejo v G/X/Ku/Ka pasovni širini.

Rakete imajo inercialne navigacijske sisteme za vodenje v kombinaciji z optično-elektronskimi astro-korekcijskimi moduli 3M30, kot tudi ukazne in telemetrične module, ki zagotavljajo korekcijo na eksoatmosferskem križarjenju na poti (nad Karmanovo črto).

V nasprotju s temi posodobitvami pa se ameriške strateške jedrske sile soočajo z resnimi izzivi.

Kot so povedali sami ameriški poveljniki, so njihove strateške rakete, predvsem vrste Minuteman III, ki so v kopenskih silosih, že tako stare, da njihova nadgradnja ni več mogoča.

Tudi za to, ker za določene dele raket ne obstajajo več niti njihovi načrti…

Starejših medcelinskih balističnih izstrelkov Minuteman III, ki so pol stoletja tvorili kopenski steber triade jedrskega odvračanja ZDA namreč ni več mogoče nadgraditi in jih je treba zamenjati z dražjimi raketami, je že pred nekaj meseci potrdil admiral Charles Richard, vodja strateškega poveljstva ZDA.

Kjer pa načrti obstajajo, so »šest generacij za industrijskim standardom,« je dejal in dodal, da prav tako ni tehnikov, ki bi jih popolnoma razumeli. »Niso več živi,« je dodal.

»Naj bom zelo jasen: Minutemanu III [več] ne morete podaljšati življenjske dobe,« je dejal o 400 raketah, ki ležijo v podzemnih silosih v petih državah na zgornjem srednjem zahodu Združenih držav.

»Tega sploh ne moremo narediti... Ta stvar je tako stara, da v nekaterih primerih načrti [za usmerjanje nadgradenj] ne obstajajo več, « je dejal Richard na konferenci Zoom, ki jo je sponzorirala skupina Defence Writers Group.

Kjer pa načrti obstajajo, so »šest generacij za industrijskim standardom,« je dejal in dodal, da prav tako ni tehnikov, ki bi jih popolnoma razumeli.

»Niso več živi,« je dodal.

Richard je zavrnil predloge več možganskih trustov, da bi morala prihajajoča Bidnova administracija razmisliti o podaljšanju življenjske dobe za Minuteman III kot varčevalni ukrep, s čimer bi odložila zamenjavo z novimi raketami, imenovanimi Ground Based Strategic Deterrent (GBSD).

Z novimi raketami GBSD, ki jih izdeluje Northrop Grumman, naj bi zamenjali stare, a bo zamenjava precej dolgotrajen proces…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek