REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija ima nov laserski top: Sposoben je uničiti brezpilotna letala in je uspešno prestal preizkuse

Rusija ima nov laserski top: Sposoben je uničiti brezpilotna letala in je uspešno prestal preizkuseInfrardeči bojni laser zagotavlja fizično uničenje dronov. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V Rusiji zasnovan laserski top za uničevanje brezpilotnih letal in kvadrokopterjev je uspešno prestal preizkuse na terenu, je za tiskovno agencijo RIA Novosti povedal dobro obveščeni vir.

Med testiranjem je laserski top »pokazal visoko učinkovitost pri ciljanju brezpilotnih dronov v tako imenovanem bližnjem območju,« je dejal vir.

Bojni laser infrardečega spektra zagotavlja fizično uničenje brezpilotnih letal, sposoben je zažgati aerodinamično površino naprave ali zažgati trup brezpilotnega letala in opremo, ki jo nosi, je pojasnil sogovornik agencije.

Danes vodilne države sveta aktivno razvijajo sisteme za lasersko zatiranje in uničevanje, ki naj bi uničili brezpilotna letala in strelivo v zraku v bližnjem območju.

Pred tem sta svoje laserske sisteme predstavili ameriški korporaciji Lockheed Martin in Boeing.

Prva je v interesu ameriških kopenskih sil razvila mobilni kompleks ADAM (Area Defense Anti-Munitions), ki je sposoben uničevati cilje na razdalji do dveh kilometrov.

Boeing pa je ustvaril kompleks HEL MD (High Energy Laser Mobile Demonstrator) na šasiji tovornjaka.

Prej so poročali, da so ruski oblikovalci ustvarili izvidniški kompleks, ki lahko z laserskim žarkom opazi in identificira osebo na razdalji 18 kilometrov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek