REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Robot ubil delavca, zamenjal ga je za škatlo paprike

Robot ubil delavca, zamenjal ga je za škatlo paprikeUpor robota, kot ga je videlo podjetje Boston Dynamics. Vir: Posnetek zaslona, X

Robot za dvigovanje zabojev v distribucijskem centru za kmetijstvo v provinci Južni Gyeongsang v Južni Koreji je po poročanju južnokorejskih medijev, ki se sklicujejo na lokalno policijo, storil resno napako – in ubil delavca.

Nesreča v tovarniškem kompleksu se je zgodila pozno v torek, ko je žrtev, uslužbenec robotskega podjetja v svojih štiridesetih letih, ki je servisiral industrijske robote, nameščene v tovarni, poskušal pregledati delovanje senzorja dvižnega robota.

Stroj pa je moškega pomotoma prepoznal kot škatlo paprike, ga dvignil v zrak in ga vrgel na tekoči trak.

Delavec je sicer preživel udarec, a je kmalu zatem umrl v bolnišnici.

Podlegel je hudim zmečkaninam na glavi in prsih.

Robotska proizvodnja avtomobilov. Vir: Posnetek zaslona, X

Policija se je zavezala, da bo sprožila preiskavo, da bi ugotovila točne vzroke nesreče, in vodje obrata preiskala zaradi morebitne malomarnosti.

Upravljavec distribucijskega centra, Donggoseong Export Agricultural Complex, je obljubil, da bo ocenil incident in pozval k oblikovanju »natančnih in varnih« sistemov za nadzor robotov.

Ime robotskega podjetja, ki je zaposlovalo pokojnega delavca, ni razkrito, zato zadeve ni javno komentiralo.

Za skupen globalni nadzor umetne inteligence (AI) z namenom preprečevanja škode, ki bi lahko nastala človeštvu, se je nedavno zavzel tudi kitajski predsednik Ši Džinping.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek