REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Putin prosil umetno inteligenco, naj si omisli novoletno pravljico, odgovor presenetil vse (VIDEO)

Putin prosil umetno inteligenco, naj si omisli novoletno pravljico, odgovor presenetil vse  (VIDEO)Ruski predsednik je bil eden od udeležencev konference o umetni inteligenci in je, da bi videl najnovejši razvoj na tem področju, prosil programsko opremo, naj si izmisli novoletno pravljico. V samo nekaj minutah je AI ustvarila pravljico ... Vir: Posnetek zaslona, X
V daljni deželi, v koči na koncu gozda, sta živela dva prijatelja, Dedek Mraz in Sneguročka.

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin se je v okviru konference »Potovanje v svet umetne inteligence 2023«, ki je v petek potekala v Moskvi, »potopil« v čare umetne intelligence (AI). Putinu so predstavili tudi delo domače AI programske opreme GigaChat, ki je na njegovo željo ustvarila novoletno pravljico.

Novoletna pravljica skozi oči umetne inteligence: Vladimirju Putinu so namreč na eni izmed stojnic v okviru konference predstavili inovativno programsko opremo GigaChat, ki jo je razvilo domače podjetje Sber. Na predlog, da nekaj vpraša umetno inteligenco je Putin prosil, naj izdela novoletno pravljico.

Po nekaj minutah se je na zaslonu pojavilo besedilo: »V daljni deželi, v koči na koncu gozda, sta živela dva prijatelja, Dedek Mraz in Sneguročka. Ko pa sta se začela pripravljati na novo leto, se je zgodila nesreča - njihovo hiško je zajel požar. Dedek Mraz in Sneguročka nista mogla pogasiti ognja, a se je zgodil čudež - pojavil se je čarovnik in jima pri tem pomagal.«

»Pa to je ministrstvo za izredne razmere!« se je pošalil Vladimir Putin.

Takšen scenarij morda ni običajen, ko gre za novoletne pravljice, a navkljub temu kaže, kako kreativna in nepredvidljiva je programska oprema umetne inteligence, ki so jo razvili ruski razvijalci. Sneguročka je sicer vnukinja in pomočnica Dedka Mraza, ki živi v Velikem Ustjugu v Vologdski regiji. Tudi tukaj je, kot v vsaki pravljici, srečen konec, kar kaže na to, da je sreča ruskemu narodu tako v zgodovini kot v prihodnosti, cilj h kateremu stremi, poroča tiskovna agencija RIA Novosti.

Novoletne pravljice niso edino, kar zmore ruska programska oprema z umetno inteligenco, kako pa je AI mogoče uporabiti v službi športa, je Putinu demonstriral predstavnik nogometnega kluba CSKA Jevgenij Ševeljev.

Pojasnil je, da je v nogometu najpomembnejša interakcija med člani ekipe ter sprejemanje pravilnih odločitev med samo igro.

»Sprejemanje odločitev o poti gibanja proti golu je brezpogojno pomembno, vendar se lahko spremeni, če niste telesno pripravljeni,« je pripomnil predsednik Rusije.

Ševeljev mu je pojasnil da se ta vrsta programske opreme lahko uporablja tudi med selekcijo in izborom najboljših igralcev.

IT-razvijalci so razvili model, ki kot navigator izbere najboljšo »pot« gibanja nogometaša, in če se športnikova igra ujema z njo, si zasluži priložnost igrati v prvi ekipi.

»Raziskovali smo fenomen Lionela Messija, ki teče precej počasi, a je hkrati eden najboljših nogometašev v zgodovini športa. Razlog za to je, da na igrišču v vsakem trenutku ve, kje mora biti,« je pojasnil vodja Sbera.

»Kako ti je to všeč, Elon Musk?« se je glasilo vprašanje na enem od billboardov na Times Squareu v središču New Yorka.

Šlo je za povabilo slavnemu milijarderju Elonu Musku na AI potovanje v Moskvo.

»Sber« je tako izzval Muskovo nevronsko mrežo ChatGPT, naj tekmuje s storitvijo GigaChat.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek