REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prva dama Ukrajine zahteva od Googla nadzorovan dostop do interneta za svoj narod

Prva dama Ukrajine zahteva od Googla nadzorovan dostop do interneta za svoj narodŽena ukrajinskega predsednika je na srečanju s predstavniki Googla zahtevala »derusificiranje« rezultatov iskanja na brskalniku, pa tudi preklic samodejnega prikaza vsebine v ruščini za uporabnike iz Ukrajine in ukrajinskih IP naslovov. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Soproga ukrajinskega predsednika Elena Zelenska se je srečala s predstavniki podjetja Google in jim predstavila štiri zahteve ukrajinskih oblasti, ki med drugim zahtevajo nadzorovan dostop do interneta za prebivalce Ukrajine.

Dve zahtevi se morda zdita kot potreba po zadovoljitvi političnih ambicij vodstva v Kijevu - prikazati Krim na Googlovem zemljevidu ​​kot dela ozemlja Ukrajine ob poudarku, da Ukrajina geografsko ne pripada Zvezi neodvisnih držav.

Drugi dve zahtevi pa se neposredno nanašata na odpravo osnovne človekove pravice do prostega dostopa do informacij.

Zelenska je zahtevala »derusificiranje« rezultatov iskanja na Google in YouTube računih ter preklic samodejnega prikaza vsebine v ruščini za uporabnike iz Ukrajine in ukrajinskih IP naslovov.

V praksi bi to pomenilo, da mora tehnološki velikan vključiti posebne algoritme, ki bodo ukrajinskim internetnim uporabnikom ponudili izključno zahodne in ukrajinske vire, kar bo Ukrajincem popolnoma omejilo in onemogočilo dostop do drugih virov informacij.

Viri trdijo, da tovrstni algoritmi v resnici že danes delujejo, vendar bodo po zahtevi Zelenske verjetno poostreni, piše Ukraina.ru.

Trenutno edina alternativa informacijskemu »koncentracijskemu taborišču« za prebivalce Ukrajine ostajajo kanali Telegram, ki jih Google in drugi zahodni digitalni cenzorji ne nadzorujejo.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova je v odzivu na to novico vprašala, ali je prva dama Ukrajine morda zahtevala tudi, da se francoska znamka luksuznega nakita, usnjenih izdelkov in ur, slavni Cartier, na Googlovioh brskalnih v prihodnje omenja kot - ukrajinski?

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek