REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Potnik objavil fotografijo poleta, nihče ne more verjeti svojim očem: sedeži na letalu v rangu vaških klopi!

Potnik objavil fotografijo poleta, nihče ne more verjeti svojim očem: sedeži na letalu v rangu vaških klopi!Ruleta - sedež z naslonjalom, ali brez?

Navajeni smo, da od časa do časa v kupeju vlaka, v kinu ali v avtobusu naletimo na sedeže, ki so v slabem stanju, toda le redko kdo pričakuje, da bi ga podoben pripetljaj lahko presenetil na - letalu.

Potniki nizkocenovne letalske družbe EasyJet, ki so bili v torek namenjeni iz londonskega letališča Luton v Ženevo, so bili šokirani, ko so videli, da so v kabini letala nekateri sedeži - brez naslonjala.

Vendar to dejstvo podjetju ni predstavljalo težavo, da ne bi teh sedežov prav tako prodalo potnikom.

Fotografijo spornega poleta je prek Twitterja delil moški, ki sliši na ime Matthew Harris.

Matthew je v svoji objavi zapisal, da je EasyJet z opisanim spodrsljajem izzval nizkocenovno konkurenco, Ryanair, v odbiti tekmi za komične in neprijetne situacije tekom poletov …

V svojem tvitu je kot naslovnike svoje pritožbe, razen EasyJeta, navedel še ključne mednarodne organizacije, ki so zadolžene za varnost in zaščito potnikov, ter nadzor kakovosti.

»EasyJet je premagal Ryanair s sedeži brez naslonjal. IATA, EASA, to je polet iz Lutna proti Ženevi. Kako je možno, da je kaj takega sploh dovoljeno?« je zapisal in kot prejemnika svojega »dopisa« poslanega prek socialnih omrežij, dodal še ženevsko letališče, pa tudi samo podjetje EasyJet.

Toda po tem, ko so videli škandalozno fotografijo iz kabine svojega letala, so se Matthewu prek Twitterja javili iz kontroverzne letalske družbe z zahtevo, da fotografijo, ki priča o neljubem dogodku - izbriše.

Kar je Matthew odločno zavrnil storiti.

»Pozdravljen, Matthew, hvala, ker si s tem pritegnil našo pozornost. Toda preden zadevo preučimo, te prosim, da odstraniš sliko in potem stopiš v stik z nami z več informacijami, potem pa bomo videli, kako ti lahko pomagamo,« se je glasilo sporočilo EasyJetovega servisa za asistenco potnikom.

Toda Matthew ni želel odstopiti od svoje namere, da javno izpostavi sporno početje očem ne le domače, ampak svetovne javnosti.

»Absolutno ne. To je stvarna fotografija, nastala med poletom proti Ženevi,« je ogorčeno odgovoril in pripel fotografijo poteka poleta s spletne strani Aerofem, in poudaril, da zahteva pojasnila.

»Gre za 'šparovni sedež', ki ti prihrani denar, lahko pa bi doplačal za sedež z naslonjalom, vendar si se očitno odločil, da tega ne storiš. Pretiraval si, da bi iz lastne napake naredil zgodbo,« je pod oznako @EasyJetovi problemi ironično zapisal Mike.

Vse je skrbela predvsem varnost potnikov na sedežu brez naslonjala, na katerem se ni mogoče niti pravilno pripeti …

Po tem tvitu se je Matthew nehal »dopisovati«, toda to ni odvrnilo od vroče razprave druge uporabnike socialnih omrežij, ki so nezadovoljni s storitvami nizkocenovnih letalskih prevoznikov in še posebej EasyJeta, ter so to podjetje začeli obmetavati z žaljivkami in ob tem kritizirali politiko obstoja takšnih sedežev v letalih, ki poleg skrajno nelagodnega videza, predstavljajo resno nevarnost, na primer med turbulencami.

Nekatere je zanimalo, kam je spravljena na primer »vrečka v primeru slabosti« za tiste, ki sedijo za sedežem brez naslonjala, glede na dejstvo, da so vsi takšni pripomočki običajno shranjeni v naslonjalu sedeža izpred.

Skratka, vse je skrbela predvsem varnost potnikov na sedežu brez naslonjala, na katerem se ni mogoče niti pravilno pripeti

Tretji so se jezili, ker je tako početje letalskega prevoznika popolnoma nezakonito in škandalozno, četrti pa so se pošalili, da, »če mislite, da so EasyJetovi sedeži škandalozni, morate videti, kakšna sta šele pilota

Nekateri so za hec spraševali, če podjetje sedeže brez naslonjala prodaja s popustom.

Toda večina si je bila enotna v obsodbi EasyJetove zahteve potniku, ki se je pritožil, da naj prvo umakne fotografijo, ki je pričala o incidentu.

Mnogi so prek svetovnega spleta naštevali svoje negativne izkušnje s poletov z istim letalskim prevoznikom, ob fotografijah drugih sedežev brez naslonjala.

'Fotografija ne laže,' so sklenili uporabniki svetovnega spleta.

Vsul se je tudi plaz kritik na EasyJetovo PR službo, ki je ocenjena kot totalna katastrofa, ker je podjetje kazalo skrb predvsem za to, da »pospravi« inkriminirajočo fotografijo.

Toda, »fotografija ne laže«, so sklenili.

Nekateri so spraševali tudi, če je vse skupaj šala, drugi pa spet bentili nad početjem znanega nizkocenovnega prevoznika, ki si je upal zahtevati misijo nemogoče, namreč da se fotografija odstrani z - interneta

Naposled se je prek Twitterja v imenu EasyJeta oglasil uslužbenec podjetja Dan z »zagotovili, da sedeži brez naslonjal - niso v uporabi.«

Ostalo je nejasno, kaj bi storili, če pa bi bilo letalo – polno?

Zatrdil je, da so potnico na letalu res posedli na sedež brez naslonjala, ampak le začasno in da so jo nato na varen in brezhiben sedež premestili po končnem vkrcanju vseh potnikov, ko so ugotovili, da letalo ni polno.

Ostalo je nejasno, kaj bi storili, če pa bi bilo letalo – polno?

Razen tega, druge fotografije potnikov, ki so potovali z istim letalom, so razkrile, da v takem stanju, torej z vrsto sedežev brez naslonjal, to letalo potuje po svetu že najmanj teden dni.

Kljub temu pa so pri EasyJetu očitno nadaljevali polete, je zapisal eden od uporabnikov socialnih omrežij in zraven kot dokaz pripel fotografijo svojega poleta ...

Njega in sopotnika so namreč preselili na druga sedeža, ker sta takoj vzrojila, ko sta videla, da sta jima določena sedeža - brez naslonjala. Dva druga potnika, ki sta s tem izgubila svoja sedeža, pa so z denarnim nadomestilom zaradi polnega letala lepo pospremili iz letala.

Kar je sprožilo nov val negodovanj, češ, če v EasyJetu vedo, da so sedeži neuporabni in potrebni popravila, zakaj so potem odstranili le naslonjala, ne pa poškodovanih sedežev v celoti.

Številne razpravljavce pa je najbolj skrbelo, ali letalski prevoznik tako slabo skrbi tudi za preostale ključne dele letala.

Mnogi so spomnili tudi na pravila javne agencije za civilno letalstvo, ki kaže, da mora biti sedež brezhiben, potnik pa se mora varno pripeti z varnostnim pasom med vzletom in pristankom.

Le takšen sedež se lahko uporablja za prevoz potnikov.

Delite članek