REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pazite, kaj govorite: Nemški vohuni svarijo uradnike pred ruskimi šaljivci

Pazite, kaj govorite: Nemški vohuni svarijo uradnike pred ruskimi šaljivciNemški obveščevalci so uradnike pozvali, naj bodo zelo previdni pri sprejemanju telefonskih klicev. Vir: Posnetek zaslona, X

Obveščevalni uradniki v Berlinu naj bi obtožili Moskvo, da uporablja imitatorje za diskreditacijo zahodnih vlad.

Vir: Posnetek zaslona

Nemške uradnike so opozorili, naj bodo zelo previdni, ko se oglašajo na telefon, da ne bi postali nove »žrtve« ruskih šaljivcev, piše Blid in se sklicuje na zvezni urad za varstvo ustave (BfW), ki trdi, da Moskva uporablja imitatorje za spodkopavanje zahodnih vlad.

Tarča ruskega dvojca Vovan in Lexus je bilo več visokih evropskih uradnikov, vključno z latvijskim zunanjim ministrom Krišjānisom Kariņšom in italijansko premierko Giorgio Meloni.

Med pogovorom sta politika razkrila, kaj si v resnici mislita o občutljivih temah, kot je konflikt v Ukrajini.

Časnik Bild pravi, da je videl opozorilo, ki ga je nemška notranja obveščevalna služba poslala županu Hamburga in senatorjem ter jih pozvala, naj sprejmejo »previdnostne ukrepe proti trenutni ruski dezinformacijski kampanji«.

Časnik je nadalje citiral anonimnega uradnika BfW, ki je dejal, da se »ponarejanje lažnih identitet namerno uporablja za širjenje lažnih informacij in javno prikazovanje zahodnih politikov kot idiotov«.

Vir časnika je še zatrdil, da je »to del strategije ruske tajne službe«.

Kritiki ravnanja zahodnih politikov pa poudarjajo, da v pogovorih s šaljivcema zahodni politiki v resnici sploh niso zapeljani, temveč za razliko od običajnega ravnanja - vsaj enkrat vendarle odkritosrčni.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek