REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nova raziskava: v Mlečni cesti se morda skriva še »veliko mrtvih nezemeljskih civilizacij«

Nova raziskava: v Mlečni cesti se morda skriva še »veliko mrtvih nezemeljskih civilizacij«Mlečna cesta s položajem Zemlje. Vir: Twitter
Inteligentno življenje v naši galaksiji bi lahko nastalo že okoli 8 milijard let po tem, ko je bila oblikovana. Na Zemlji pa so se ljudje pojavili 13,5 milijard let po tem, ko je bila oblikovana Mlečna cesta.

Nova študija kalifornijskega inštituta za propulzijo in propulzijskega inštituta ameriške vesoljske agencije NASA ter visoke šole v Santiagu je odkrila, da bi samo v naši Mlečni cesti lahko obstajala množica civilizacij z nezemeljskimi oblikami življenja.

Vendar pa naj bi bila velika večina le-teh najverjetneje že - mrtva.

Do svojih sklepov so znanstveniki prišli na podlagi razširitve Drakove enačbe, ki služi izračunu verjetnosti nezemeljskega življenja v naši galaksiji.

Študija je ocenila številne faktorje, ki bi lahko vodili do za življenje primernih okolij in ocenila, da bi inteligentno življenje v naši galaksiji lahko nastalo okoli 8 milijard let po tem, ko je bila oblikovana.

Nekatere od teh civilizacij bi lahko nastale okoli 13.000 svetlobnih let od centra galaksije, okoli 12.000 svetlobnih let bliže od Zemlje, kjer so se ljudje pojavili 13,5 milijard let po tem, ko je bila oblikovana Mlečna cesta.

Mlečna cesta in položaj Zemlje
Položaj Sonca in našega sončnega sistema (Sun) v Mlečni cesti. Vir: Twitter

Študija, ki se nahaja v postopku preverjanja drugih znanstvenikov ocenjuje tudi faktorje, ki bi lahko vplivali na konec teh nezemeljskih civilizacij, kot so izpostavljenost radiaciji, ustavitev evolucije in tendenca inteligentnega življenja, da se samouniči zaradi klimatskih sprememb, tehnološkega napredka ali pa vojn.

To pomeni, da so civilizacije, ki so še zmeraj žive, relativno mlade, saj samouničenje običajno nastopi šele po dolgem času.

»Čeprav noben dokaz eksplicitno ne kaže na to, da se bo inteligentno življenje na koncu samouničilo, te možnosti ne moremo a priori izključiti,« je zapisano v študiji.

Znanstveniki sicer tudi na možnost samouničenja človeštva opozarjajo že dalj časa.

To pomeni, da so civilizacije, ki so še zmeraj žive, relativno mlade, saj samouničenje običajno nastopi šele po dolgem času.

Že leta 1961 je Hoerner ocenil, da bosta napredek znanosti in tehnike nujno vodila do popolnega uničenja in biološke degeneracije, na podoben način pa razmišljata tudi Sagan and Shklovskii (1966).

Številne druge študije (Nick, 2002; Webb, 2011), so prav tako ocenile, da je človeštvu blizu samouničenju, ki se lahko zgodi s pomočjo vojne, klimatskih sprememb ali razvoja biotehnologije (Sotos, 2019).

Na podoben način je tudi študija raziskovalcev v angleškem Nottinghamu potrdila, da je inteligentno življenje možno tudi drugje v naši galaksiji, ne le zgolj na Zemlji.

Znanstveniki v Nottinghamu so odkrili, da obstaja možnost življenja pri vsaj 36 inteligentnih civilizacij v naši galaksiji, imenovani Mlečna ali Rimska cesta, ki pa jih zaradi oddaljenosti verjetno ne bomo nikoli odkrili.

To študijo so lani objavili v reviji The Astrophysical Journal.

Mlečna cesta - vidna z Zemlje
Našo galaksijo lahko včasih opazujemo tudi s prostim očesom, z Zemlje. Vir: Twitter

Tudi v tem primeru so za odkrivanje inteligentnih oblik življenja pred uporabo novega načina izračunavanja možnosti za življenje v vesolju uporabljali Drakovo enačbo, ki jo je razvil astronom in astrofizik Frank Drake leta 1961 in se lahko uporablja za izračun, koliko drugih civilizacij bi lahko bilo v galaksiji.

Za to novo odkritje pa so na univerzi v Nottinghamu razvili svoj način izračunavanja.

Bistvena razlika med obema pristopoma je, da so v Nottinghamu delali na podlagi preprostih predpostavk o tem, kako se je življenje razvijalo, je za CNN povedal Christopher Conselice, ki je soavtor nove študije.

Njihov model predvideva, da se je inteligentno življenje razvilo podobno kot na Zemlji, kjer se je začelo 4,5 milijarde let po njenem nastanku.

Jedrske rakete izključujejo - nezemljani?
Jedrske rakete, ki jih menda izključujejo - Nezemljani? Vir: Twitter
Seveda pa to pred vso človeštvo postavlja še en izziv –, da najde način, da preživi, ne da bi se uničilo zaradi vojn, biotehnologije ali klimatskih sprememb kot so se, morda – naši predhodniki.

Prav tako predvidevajo, da je prisotnost kovin v zvezdah blizu planetov, kjer je mogoče življenje tako visoka, kot pri našem Soncu.

Znanstveniki so tedaj izračunali, da bi bile te potencialne civilizacije lahko oddaljene približno 17 tisoč svetlobnih let, pri čemer meri eno svetlobno leto 9.454.240.512 tisoč kilometrov.

Z drugimi besedami – dejstvo, da še vedno bolj ali manj neuspešno iščemo znake nezemeljskega življenja v vesolju bi lahko bilo posledica dejstva, da se je naše življenje na planetu Zemlja razvilo na robu galaksije in nekoliko pozno in da smo torej na zabavo življenja prišli šele na koncu, ko se je za večino civilizacij – večinoma že končala.

Seveda pa to pred vso človeštvo postavlja še en izziv –, da najde način, da preživi, ne da bi se uničilo zaradi vojn, biotehnologije ali klimatskih sprememb, kot so se, morda – naši predhodniki.

In vsak dan, ki ga preživimo ogroženi zaradi klimatskih sprememb in jedrskega orožja ter vojn nam že danes kaže, da to ni niti najmanj lahka naloga.

Tudi napetosti med velikimi silami in Ura sodnega dne nam kažejo, da smo samo še nekaj minut oddaljeni od jedrske katastrofe ...

Delite članek