REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nevaren rekord: ura apokalipse se je ustavila na samo sto sekund do globalne jedrske katastrofe

Nevaren rekord: ura apokalipse se je ustavila na samo sto sekund do globalne jedrske katastrofeUra apokalipse 2019

Tako imenovana Ura apokalipse, ki simbolizira prihod apokalipse oziroma opozarja na nevarnost uničenja sveta, se je ustavila na le še sto sekund do polnoči, so sporočili znanstveniki, ki vsako leto v Londonu in Washingtonu istočasno prilagajajo urna kazalca glede na svetovne dogodke.

Znanstveniki, zbrani okoli Biltena jedrskih znanstvenikov so svet tudi letos opozorili na grozečo nevarnost jedrske vojne.

Kazalce na uri, ki ponazarja to nevarnost so pomaknili na samo 100 sekund od »polnoči.«

To je v vsem 75- letnem obdobju obstoja jedrskega orožja in 73 letih spremljanja te nevarnosti na »uri apokalipse«, ki jo jedrska katastrofa predstavlja za ljudi - doslej največja nevarnost.

Določanje časa do katastrofe se sicer ne dogaja »avtomatsko«, pač pa številke dejansko določajo znanstveniki sami.

Vendar pri tem upoštevajo različne faktorje v svetu, ki se jih da objektivno ocenjevati, zato njihova ura na realen način opozarja na zelo resno nevarnost.

Kazalci so letos najbližje apokalipsi kljub temu, da ne obstaja več znana napetost med Sovjetsko zvezo in ZDA, ki je imela v času »hladne vojne« močan ideološki naboj.

Danes tega več ni, države pa so kljub temu v večji nevarnosti, kot kadarkoli.

Že to je zelo zaskrbljujoče.

Bulletin of American Scientist
Bulletin of American Scientist

»Človeštvo je istočasno soočeno z dvema eksistencialnima nevarnostima – jedrsko vojno in okoljskimi spremembami – ki jih še povečuje kibernetsko omogočena informacijska vojna, ki družbam onemogoča, da bi se odzvale. Mednarodna varnost je zelo slaba, ne samo zaradi obstoja nevarnosti, pač pa zato, ker so svetovni voditelji dopustili, da propade mednarodna politična infrastruktura,« opozarjajo znanstveniki.

In kateri so razlogi za to?

So številni: potem ko so ZDA izstopile iz Sporazuma o omejevanju jedrskih izstrelkov srednjega dometa je to storila še Rusija, obe pa sta v nekaj tednih zatem že preizkušale nova jedrska orožja, ki omogočajo še hitrejše napade na sovražnika.

Mednarodna varnost je zelo slaba, ne samo zaradi obstoja nevarnosti, pač pa zato, ker so svetovni voditelji dopustili, da propade mednarodna politična infrastruktura,« opozarjajo znanstveniki.

Novi START, sporazum iz časa Baracka Obame, ki omejuje število izstrelkov ZDA in Rusije bo iztekel februarja, če ne bo obnovljen.

Rusija želi obnoviti pogodbo, toda ZDA dajejo vedeti, da bodo zapustile tudi to.

Obe državi pa že delata na novih izstrelkih, ki naj bi uspešno prodrli skozi obstoječe obrambne sisteme.

K temu je potrebno dodati še vojaško akcijo ZDA proti Iranu, grožnjo Teherana, da bo morda zapustil konvencijo o neširjenju jedrskega orožja in razočaranje Severne Koreje zaradi slepe ulice, v katero so zašla njena pogajanja z Washingtonom.

Nevarnost, da bodo voditelji sprejemali odločitve pod vtisom neresnic je prav tako večja.

K temu prispeva tudi nova vrsta »lažnivih novic«.

Tako imenovane »globoke laži« (deepfakes) vse bolj omejujejo sposobnost ljudi, da realno ločijo od namišljenega.

Kot so povedali, kazalec, ki kaže minute, ostaja na le dve minuti do 12 ure, predvsem zaradi nevarnosti jedrske vojne, podnebnih sprememb in širjenja lažnih novic, ki vplivajo na slabitev demokracije.

Na številčnici ure je prikazan čas v »minutah do polnoči«, kjer polnoč predstavlja »pogubno uničenje«.

Ura se je lani ustavila na le dve minuti do polnoči tako kot je bilo tudi leta 1953, ko so ZDA in Sovjetska zveza testirali hidrogensko bombo, opozarjajo strokovnjaki v poročilu Biltena jedrskih znanstvenikov (Bulletin of Atomic Scientists - BSA). 

BSA je opozorila, da smo na tem, da »normaliziramo zelo nevaren svet«.

Toda letos je nevarnost še bližja -za simboličnih 20 sekund.

Minutni kazalec je samo lani ostal na istem mestu kot leto prej, vendar to še zdaleč ni znak stabilnosti, je opozorila predsednica BSA Rachel Bronson.

Kot je poudarila, je svet vstopil v fazo, ki jo znanstveniki imenujejo »novo nenormalno obdobje«.

Nekdanji guverner Kalifornije Jerry Brown, tudi član BSA, je že pred letom dni menil, da svetovni voditelji ne delajo dovolj, da bi zmanjšali tveganje jedrske vojne.

»Igramo rusko ruleto s človeštvom. Zaslepljenost in neumnost politikov ter njihovih svetovalcev je resnično šokantna glede na nevarnost, ki preži na človeštvo zaradi morebitne jedrske katastrofe. Mi smo kot potniki ladje Titanik. Ne vidimo ledene gore, ki nam stoji na poti, ampak uživamo v dobri hrani in glasbi«, je sklenil Brown.

Omenjeni dogodek, ki se odvija v začetku vsakega koledarskega leta, omogoča znanstvenikom, da pokažejo, kako so zaskrbljeni za usodo človeštva.

Smo kot potniki na Titaniku - ne vidimo ledene gore, ampak uživamo v dobri hrani in glasbi.

Odštevanje na »uri apokalipse« se je začelo leta 1947 s strani znanstvenikov iz Chicaga, ki so delali na projektu Manhattan, v katerem je bila izdelana prva atomska bomba.

»Uro apokalipse« so zasnovali zato, da bi opozarjali svet na nevarnost, ki nam grozi zaradi jedrskega orožja.

Uro »Sodnega dne« so si omislili in oblikovali ameriški strokovnjaki, zbrani okoli odbora BSA, a kolikor sta kazalca na njej bližje polnoči, to je večja nevarnost, v kateri se svet nahaja.

Do sedaj je bila največja nevarnost zaznana v petdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Znanstveniki premikajo veliki kazalec naprej ali nazaj, odvisno od trenutnih političnih in drugih pomembnih razmer v svetu.

Letos je nevarnost največja in to že od začetkov merjenja te nevarnosti.

Večja je celo od časov hladne vojne, kar je po svoje presenetljivo.

Do sedaj je bila največja nevarnost zaznana v petdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bila ura nastavljena prav tako na le dve minuti do polnoči.

Najmanjša nevarnost pa je bila sredi leta 1991, ko je bil na tej namišljeni uri, ki nam kaže, kakšna usoda nas čaka – nastavljen čas na dokaj varnih 17 minut do polnoči.

Delite članek