REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nov ameriški satelit obeta velik preskok pri vremenskih napovedih

Nov ameriški satelit obeta velik preskok pri vremenskih napovedihSatelit Goes-R / VIR: NASA

Ameriška vesoljska agencija Nasa je v soboto v vesolje izstrelila nov vremenski satelit, od katerega si obetajo velik preskok pri pripravi vremenskih napovedi. Slike, ki jih bo pošiljal na Zemljo, bodo namreč pogostejše in višje ločljivosti kot doslej, so sporočili iz Nase.

Satelit Goes-R, ki ga je izdelalo podjetje Locheed-Martin, so v Nasi označili za "najnaprednejše ameriško oko v vesolju". "Od tega, kar imamo zdaj, bomo v le nekaj mesecih naredili ogromen skok. Lahko ga primerjamo s prehodom iz črno-bele na barvno televizijo," je dejal meteorolog ameriškega letalstva na Floridi Todd McNamara.

Satelit bo posnetke vrste vremenskih pojavov v visoki ločljivosti na Zemljo pošiljal vsakih 30 sekund do pet minut. Tako bodo lahko izboljšali vremenske napovedi, posebej napovedovanje nevarnih vremenskih pojavov, in s tem zgodnje opozarjanje nanje.

Strokovnjaki upajo, da bodo lahko ljudi hitreje posvarili, naj se umaknejo na varno, s tem pa bodo rešili tudi več življenj, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Prav tako naj bi se s pomočjo podatkov novega satelita izboljšale dolgoročnejše vremenske napovedi.

Evropski vremenski sateliti trenutno omogočajo boljše napovedovanje pojavov, kot so orkani, novi ameriški satelit, ki ga je v vesolje z izstrelišča na Floridi ponesla raketa atlas V, pa naj bi to spremenil.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek