REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Niti pred kamerami se ne more pretvarjati, da ni rasist!«: posnetek kralja Karla III. sprožil plaz kritik

»Niti pred kamerami se ne more pretvarjati, da ni rasist!«: posnetek kralja Karla III. sprožil plaz kritik»Kako rečemo osebi, ki se noče rokovati s temnopoltim moškim?« Odgovor: Karel III. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Novi britanski monarh se ni želel rokovati s temnopoltim moškim, kritike dežujejo z vseh strani…

Viralni video posnetek kralja Karla III. je sprožil burno razpravo na družbenih omrežjih.

Novega britanskega kralja je kamera namreč ujela v trenutku, ko se je v množici ljudi rokoval z žalujočimi, ki so se prišli pokloniti kraljici Elizabeti II.

Za mnoge je bilo naravnost šokantno, ko je Karel III. preskočil rokovanje s temnopoltim moškim, ki je potrpežljivo čakal v množici.

Kralj se je pozdravljal z vsemi po vrsti, ki so bili za ograjo in prejemal izraze sožalja, ko pa je prišel do temnopoltega moža, je pomahal množici in se mu poskusil izogniti ter iti naprej.

V tistem trenutku je moški zgrabil roko še ne kronanega sina kraljice Elizabete II., da bi se rokoval z njim, a jo je Karel III. hitro popihal in obrnil glavo vstran.

Vse to je še posebej pomenljivo tudi v luči dejstva, da so po poročanju britanskih medijev vsi afriški predsedniki na pogreb kraljice prispeli z istim avtobusom, predsednik ZDA Joe Biden pa je prispel ločeno s celotnim predsedniškim spremstvom, kar je prav tako poželo kritike.

Obakeng Ramabodu je objavil na Twitterju video posnetek sramotnega dogodka.

Video ima več kot 40 milijonov ogledov in 30.000 komentarjev.

»Kako rečemo osebi, ki se noče rokovati s temnopoltim moškim?« je cinično vprašal eden, ki je Karela III. v isti sapi obtožil rasizma.

»Neverjetno! Niti pred kamerami se ne more pretvarjati, da ni rasist,« je zapisal drugi.

Bilo je tudi takšnih, ki so stopili v bran novemu kralju, češ da je v preteklosti bilo številnih priložnosti, ko se je rokoval tudi s črnci.

Toda v večini teh primerov je šlo - za veljake iz afriških držav...

Te dni smo pisali tudi o podobnih spodrsljajih novega britanskega kralja, ko mu je na primer ponagajal nalivnik...

O takih prigodah je nedavno imel sijajen govor (zgoraj) Isaias Afwerki, eritrejski politik in predsednik Eritreje.

Nakar je eden od komentatorjev zapisal: »Zahod je prevaral vso Afriko. Tega SVETOVNEGA voditelja so držali v temi s slabo medijsko podobo, sankcijami, embargom in vojno s pomočjo posredniških držav (vsi vemo, katere so). Njegovo sporočilo se ni nikoli spremenilo. Vedno sta pomembna samozadostnost in zanašanje nase.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek