REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ni važno, da ne delujejo, kar naprej jih izdelujemo: »Lockheed« pospešuje proizvodnjo hitro pokvarljivih F-35

Ni važno, da ne delujejo, kar naprej jih izdelujemo: »Lockheed« pospešuje proizvodnjo hitro pokvarljivih F-35»Lockheed Martin« povečuje proizvodnjo letal F-35. Eden od njih se je prejšnji mesec kar na lepem - zrušil. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Težave v 542. eskadrilji kažejo, da pomanjkljivosti v kakovosti zadevnega lovca še naprej niso odpravljene.

Lockheed Martin nadaljuje proizvodnjo letal F-35 s pomanjkljivostmi, ki so bile odkrite potem, ko so bili lovci dostavljeni ameriškim vojaškim enotam, je sporočila agencija Pentagona za upravljanje pogodb.

»Lockheedovi« tehniki so po navedbah virov, ki so seznanjeni s težavami, vključno z visokim vojaškim uradnikom, na kraju samem popravljali štiri F-35B iz eskadrilje marincev v Cherry Pointu v Severni Karolini, da bi odpravili napake »kategorije 1«.

Takšne napake »kategorije 1« vplivajo na pripravljenost letala za let, vendar ne veljajo za ogrožanje varnosti pilotov, pojasnjuje Bloomberg.

Težave v 542. eskadrilji kažejo, da pomanjkljivosti v kakovosti zadevnega lovca še naprej niso odpravljene, čeprav se proizvodnja pospešuje v 438 milijard dolarjev vrednem programu F-35, z več kot 975 letali, dobavljenimi ameriški vojski in mednarodnim partnerjem, vključno z Izraelom, je sporočila Pentagonova agencija za upravljanje obrambnih pogodb.

Uporabniki ne nehajo opozarjati na pomanjkljivosti in navajajo, da gre za »problem, ki povzroča veliko zaskrbljenost«, ker negativno vpliva na pripravljenost bojnih sil, navaja ameriška novičarska agencija.

Iz Pentagona sporočajo, da z »Lockheedom« sodelujejo pri »stalnem spremljanju zagotavljanja kakovosti in aktivnem reševanju vseh ugotovljenih težav«.

Vsa štiri letala so prispela v enoto v Severni Karolini v brezhibnem stanju in so letela zgolj od 18 do 50 ur, preden so se pojavile težave, je dejal eden od tehnikov, seznanjenih s težavami glede kakovosti.

Ne da bi neposredno komentiral težave v enoti Cherry Point, je »Lockheed« sporočil, da je »predan pravočasni dobavi kakovostnih izdelkov, ki povečujejo zmogljivosti uporabnikov, in jim omogočajo, da izpolnijo svoje poslanstvo in se varno vrnejo domov.«

»Naša kakovost dostave letal se iz leta v leto izboljšuje. Ko odkrijemo okvaro, uporabimo naše robustne, standardizirane postopke za ugotavljanje in odpravljanje temeljnih vzrokov, da bi se izognili težavam v prihodnje,« so dodali.

Agencija za upravljanje pogodb je sporočila, da je družba »pokazala visoko uspešnost«, saj je skrajšala čas, potreben za sestavljanje letala, vendar je opozorila, da »pomanjkanje delov še naprej povzroča neučinkovitost proizvodnje«, kar vodi do »zamud pri dobavi številnih letal«.

Tudi ko se proizvodnja F-35 povečuje, stopnje »škartov, predelav in okvar« v tovarni »še naprej omejujejo učinkovitost proizvodnje med sestavljanjem« zaradi »fluktuacije delovne sile in nekaterih dobaviteljev s slabšo učinkovitostjo,« je dejala agencija za upravljanje pogodb Pentagona.

Iz »Lockheeda« so nato sporočili, da so »osredotočeni na doseganje kakovosti« v svojih proizvodnih procesih, »ki so se lani izboljšali na 95,7 odstotka.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek