REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nezanimivo za Slovenijo, udarno drugje po svetu: Turška vojska dobila oktokopterje z mitraljezi

Nezanimivo za Slovenijo, udarno drugje po svetu: Turška vojska dobila oktokopterje z mitraljeziSongar. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Turška vojska je po poročanju New Scientista dobila prvo pošiljko propelerskih brezpilotnih letal, oboroženih - z avtomatsko puško.

Dron Songar, ki ga je izdelalo državno podjetje Asisguard, lahko nosi 200 nabojev kalibra 5,56 x 45 mm NATO in lahko z enojnim strelom zadene 15 centimetrsko kvadratno (6-palčno) tarčo z razdalje 200 metrov s posamičnimi streli, s krajšimi rafali z 15 naboji ali popolnoma avtomatskim streljanjem »do konca« zaloge streliva.

Brezpilotni oktokopter je težak 25 kilogramov in je narejen iz štirikrakega karbonskega ohišja z dvema koaksialno nameščenima velikima opornikoma na vsaki roki.

Samodejni mitraljez leži pod dronom, v nagibnem nosilcu, kar omogoča oddaljenemu operaterju, da ga usmeri z uporabo kontrolnikov, podobnim tistim, ki jih uporabljajo tudi v igračarski industriji.

Dron ima dovolj močno baterijo in dovolj zmogljive sisteme komunikacije za letenje kar 10 kilometrov daleč.

Dron ima dovolj močno baterijo in dovolj zmogljive sisteme komunikacije za letenje kar 10 kilometrov daleč, svojo lokacijo in stabilnost pa si zagotavlja s pomočjo ameriškega sistema satelitskega GPS in ruskega sistema GLONASS.

Po potrebi ima lahko vključeni dve kameri, eno za pilota in drugo za strelca.

Druge različice drona lahko lansirajo tudi bombe in druge izstrelke.

Strojnica ima stabilizacijski sistem, ki izniči učinek sunka zaklepa strojnice in zadrži merek na cilju, medtem ko strelec ocenjuje, ali je zadel cilj in kakšna je nastala škoda.

Vse skupaj izgleda grozljivo nevarno – in ubijanje res lahko na ta način postane skoraj tako neosebno, kot je video igrica.

Naprava je vsekakor veliko bolj poceni kot brezpilotna letala, ki jih uvajajo največje države sveta.

Napadeni verjetno sploh ne bi vedeli, da so postali - tarča. Pred takšnim napadalcem pa se je zelo težko braniti.

Toda tako majhni letalniki so kljub temu lahko zelo nevarni, saj se lahko skoraj neopazno približajo svojim ciljem in jih napadejo nepričakovano.

Prav to pa je v vsaki vojaški operaciji nekaj najpomembnejšega.

Napadeni verjetno sploh ne bi vedeli, da so postali - tarča.

Pred takšnim napadalcem pa se je zelo težko braniti.

To so pokazale tudi analize nedavne vojne med Azerbajdžanom in Armenijo, kjer so imeli droni odločilno vlogo v spopadih.

Šef NSi, obrambni minister in podpredsednik Janeševe vlade Matej Tonin. Vir: Twitter

Bi takšne naprave, bistveno cenejše od stotin milijonov evrov, kot bodo stali oklepniki Boxerji 8X8, ki jih obrambno ministrstvo pod taktirko Mateja Tonina nabavlja za Slovensko vojsko, lahko bili koristni tudi v slovenskih oboroženih silah?

Vsekakor – toda po diktatu modrega vodstva Slovenske vojske je Slovenija zavrnila celo sodelovanje slovenskih vojaških pilotov v šolanju pilotov letal, helikopterjev in dronov, ki ji ga je ponudila zveza NATO.

Ker tega menda v Sloveniji ne potrebujemo.

Učitelj in vajenec. Vir: Twitter
Učitelj in vajenec. Vir: Twitter

V naprednejši Turčiji očitno ne mislijo enako.

Spodaj pa si ogledate videoposnetek Songarja v akciji.

Delite članek