REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nenavadno partnerstvo: Teheran pomaga Moskvi bliskovito zatreti še eno vojno, tokrat na Kavkazu!

Nenavadno partnerstvo: Teheran pomaga Moskvi bliskovito zatreti še eno vojno, tokrat na Kavkazu!Azerbajdžanski vojak izstreli top med zadnjimi spopadi z Armenijo v regiji Karabah, od 27. septembra do 9. novembra 2020. Vir: Ministrstvo za obrambo Azerbajdžana, posnetek zaslona

Medtem ko v Ukrajini še vedno divjajo spopadi med ukrajinskimi in ruskimi silami, je k sreči brez izstreljenega naboja izzvenel še en potencialni konflikt, ko je pred štirimi dnevi Azerbajdžan poskusil sprovocirati odprtje nove fronte v Gorskem Karabahu, kjer so ruske mirovne sile.

Spomnimo, Armenija in Azerbajdžan sta po razpadu Sovjetske zveze, že več kot trideset let v sovražnih odnosih zaradi eksklave Nagorno Karabah oziroma Gorski Karabah.

Hruščov, rojen na ruski strani zdajšnje meje z Ukrajino, a ukrajinskega rodu, je samovoljno ločil Krim od Rusije kmalu po prihodu na čelo Sovjetske zveze po Stalinovi smrti leta 1953.

Gre za pokrajino z večinsko armenskim prebivalstvom, ki pa je bila že v Sovjetski zvezi del azerbajdžanske socialistične republike.

V tistem času so na vsem tem ozemlju živeča ljudstva pogosto končala kot manjšina v drugi socialistični republiki, pozneje osamosvojeni državi, kar je sad napačne politike Jósifa Visariónoviča Stálina. Podobno kot je po Stalinovi smrti počel tudi naslednji sovjetski voditelj, Nikita Hruščov, ki je sunkovito napredoval v komunistični hierarhiji kljub dejstvu, da se je rodil revnim staršem v zakotni vasici, v glineni koči in ni imel formalne izobrazbe.

Hruščov, rojen na ruski strani zdajšnje meje z Ukrajino, a ukrajinskega rodu, je samovoljno ločil Krim od Rusije kmalu po prihodu na čelo Sovjetske zveze po Stalinovi smrti leta 1953.

Nikita Hruščov je ločil Krim od Rusije kmalu po prihodu na čelo Sovjetske zveze. Vir: Arhiv

Tako je leta 1954 pod taktirko sovjetskega voditelja ukrajinskih korenin Nikite Hruščova, Krim »prestavlljen« iz Rusije v Ukrajino.

Podobne zgodovinske krivice so ostale nerazrešene tudi v drugih delih nekdanje Sovjetske zveze, predvsem na Kavkazu.

Leta 2020 je izbruhnila krvava vojna, v kateri je krščanska Armenija uživala podporo Rusije proti muslimanskemu Azerbajdžanu. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Leta 2020 je med Armenijo in Azerbajdžanom izbruhnila krvava vojna, v kateri je krščanska Armenija uživala podporo Rusije proti muslimanskemu Azerbajdžanu, za katerega turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan poudarja, da je s krvjo povezan s Turčijo.

Bratstvo med Azerbajdžanci in Turki je enako nesporno kot turški genocid nad Armenci pred nekaj več kot stoletjem.

Z dogovorom o končanju spopadov med Armenijo in Azerbajdžanom novembra 2020 je dobilo konfliktno območje Gorskega Karabaha povsem novo politično-varnostno podobo, ki so ji porok miru ruski vojaki.

Zanimivo je, da je tokrat na pomoč Moskvi (in Gorskem Karabahu oziroma Armencem), a nasproti Azerbajdžanu, ki je pod taktirko Ankare, priskočil prav tako muslimanski Iran.

Teheran je namreč skupaj z Rusijo v kali zatrl iskre potencialne nove vojne na Bližnjem vzhodu z grožnjo Azerbajdžanu, da ne bo toleriral spremembo meja svojih sosedov ter da bi kakršna koli vojaška invazija na Armenijo dobila odgovor - oboroženih sil Irana.

Delite članek