REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nekaj iz globokega vesolja pošilja redne signale proti Zemlji

Nekaj iz globokega vesolja pošilja redne signale proti ZemljiGalaksija

Znanstveniki so odkrili, da iz vesolja prihajajo na Zemljo radijski signali v rednih intervalih.

Skrivnosten, ponavljajoč se signal prihaja iz obrobja oddaljene galaksije, oddaljene 500 milijonov svetlobnih let.

Še bolj zanimivo je to, da signali prihajajo proti Zemlji v rednih intervalih, kakor da bi šlo za uro. Gre za prvi primer kakršnekoli periodičnosti signalov, poroča Vice.

Skrivnosten, ponavljajoč se signal prihaja iz obrobja oddaljene galaksije, oddaljene 500 milijonov svetlobnih let. Gre pa za Zemlji najbližji izvor FRB signalov ...

Prav to pa je tisto, kar znanstveniki ves čas iščejo, tudi v upanju, da bodo odkrili, ali bi takšne signale lahko iz vesolja pošiljala druga inteligentna bitja.

Signali so sicer znani kot »hitri radijski signali« (FRB). Proizvajajo jih visoko energetski viri, vendar ne vemo, za kaj gre. Doslej so bili ti signali, ki so jih ujeli naključni ali pa se niso ponavljali.

To pa se je spremenilo lani, ko je kanadski program CHIME/FRB ob proučevanju teh signalov odkril, da ima ponavljajoč se izvor signalov z oznako FRB 180916.J0158+65 reden cikel pošiljanja signalov.

Vesolje

Kot je med septembrom leta 2018 in oktobrom 2019 razkril radijski teleskop v Britanski Kolumbiji prihajajo signali v obdobju štirih dni, nato ugasnejo za 12 dni in se znova ponovijo.

»Ocenjujemo, da gre za prvo periodičnost kateregakoli vira FRB. Odkritje 16,35 dnevne periodičnosti pri ponavljanju pošiljanja signalov FRB je pomemben podatek pri odkrivanju narave tega objekta,« so zapisali znanstveniki.

Ocenjujemo, da gre za prvo periodičnost kateregakoli vira FRB. Odkritje 16,35 dnevne periodičnosti pri ponavljanjem pošiljanju signalov FRB je pomemben podatek pri odkrivanju narave tega objekta.

Vir signalov je galaksija SDSS J015800.28+654253.0, oddaljena pol milijarde svetlobnih let od Zemlje. To se zdi veliko, toda dejansko gre za Zemlji »najbližji« izvor FRB signalov.

Vir signalov bi lahko bil tudi objekt, ki bi krožil okoli črne luknje, ali pa gre za sistem izjemno velike zvezde in super goste nevtronske zvezde, vendar modeli kažejo, da bi v tem primeru morali biti signali nekoliko drugačni.

V astronomskem observatoriju s štirimi 100-metrov dolgimi antenami, ki se nahaja v dolini Okanagan, v kanadski provinci Britanska Kolumbija še vedno vsak dan pregledajo tamkajšnji del neba.

Do sedaj so odkrili 60 samostojnih radijskih izbruhov in le dva ponavljajoča.

Verjamejo, da je lahko na nebu vsak dan več kot tisoč takšnih pojavov.

Vendar je zadnji in Zemlji najbližji, najbolj zanimiv in skrivnosten – predvsem pa edinstven po tem, da se ponavlja.

Delite članek