REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nad nami je švignila pošast iz globokega vesolja: znanstveniki so enotni – Zemlja nima nobene obrambe

Nad nami je švignila pošast iz globokega vesolja: znanstveniki so enotni – Zemlja nima nobene obrambe

Medtem ko se nekateri prebivalci našega planeta borijo, da bi sprejeli dejstvo, da je Zemlja okrogla, vesoljska telesa ne dajo niti počenega groša za njihove teorije. Enako je z asteroidom, ki je te dni hitel proti nam.

Ta je - k sreči - odbrzel z neverjetno hitrostjo mimo Zemlje. Tako se je končalo še eno »bližnje srečanje« našega planeta in vesoljske skalnate gmote.

Astronomi so jo prvič opazili prejšnji teden in ugotovili, da gre za asteroid, ki so ga nato poimenovali »2019 TA7«.

Nasa je spremljala pot asteroida »2019 TA7«.

Strokovnjaki ameriške vesoljske agencije Nasa so izračunali, da se nam je približeval s hitrostjo 36.210 milj na uro (58.274 km/h).

34-metrska skala je tokrat švignila mimo Zemlje, tako kot je predvidela Nasa oziroma njen center za proučevanje »objektov, ki se bližajo Zemlji« (NEO Earth Close Approaches), ki vsakodnevno spremlja vesoljska telesa, ki drvijo proti nam …

Znanstveniki so sporočili, da smo tokrat bili priče najbližjega »obiska« tega ogromnega asteroida v zadnjih 115 letih.

Najnovejši vesoljski »obiskovalec« se nahaja v skupini nedavno odkritih asteroidov, ki te dni »potujejo« blizu Zemlje.

Ta leteči kamen kroži okrog Sonca, ki ga obide v 240 dneh.

To pomeni, da pibližno enkrat letno odbrzi mimo Zemlje. Tokrat pa je prvič prišel zelo blizu, na razdaljo, ki je celo 50-krat bližje kot naš najbližji sosed Mars, oziroma na približno 1,5 milijona kilometrov.

Strokovnjaki sicer že nekaj časa opozarjajo, da Zemlja nima popolnoma nobene obrambe pred asteroidi, ki letijo proti nam.

Zato so celo Združeni narodi (ZN) razglasili svetovni dan asteroida, da bi prebudili zavest glede te nevarnosti.

Za datum so izbrali 30. junij v spomin na Tungusko eksplozijo iz leta 1908.

Tunguska je reka v Sibiriji, a območje je znano predvsem po dogodku, ki še vedno buri duhove, ko je dne 30. junija 1908 prišlo do zelo močne eksplozije, katere moč ocenjujejo med 10 in 15 megaton.

Eksplozija je v hipu podrla okrog 60 milijonov dreves na površini 2150 kilometrov kvadratnih.

Najverjetnejša razlaga dogodka je, da je šlo za eksplozijo meteorita ali manjšega asteroida, mogoče tudi kometa.

Eksplozija je v hipu podrla okrog 60 milijonov dreves na površini 2150 km2. Vir: Wikipedia

Zaradi nezadostnega poznavanja meteoritov na začetku 20. stoletja in zaradi nekaterih spremljajočih pojavov, ki so ostali nepojasnjeni do danes, so se pojavile številne špekulativne razlage, ki vključujejo črne luknje, antimaterijo, neznane leteče predmete, eksperimente genialnega Nikole Tesle in druge …

Magazin Live Science je pred dnevi poročal o še eni nepovabljeni pošasti - vesoljski skali velikosti piramide, ki smo se ji za las izognili 10. oktobra.

Šlo je za asteroid, ki so ga poimenovali 2019 SX5.

V OZN so še posebej zaskrbljeni zaradi neodkritih asteroidov, podobnih kot sta 2019 TA7 ali pa 2019 SX5, torej nevarnih vesoljskih objektov, ki jim ljudje še vedno nismo kos, ker nam ne uspe niti, da bi jih pravočasno odkrili, kaj šele, da bi potencialno nevarnost lahko uničili, še preden bi trčila ob naš planet.

Če je soditi po spletni strani agencije Nasa, iz vesolja proti nam skoraj vsak dan pridrvi neka skalnata gmota (ali celo več njih).

Naslednja bo priletela že jutri, potem pa nova pride čez štiri dni, poimenovali so jo 2019 TK5.

Nasini strokovnjaki pričakujejo, da se bomo tudi tokrat izognili trku tudi z asteroidom 2019 TK5 in to v zgodnjih jutranjih urah 19. oktobra.

Hkrati poudarjajo dejstvo, da so v resnici zelo majhne možnosti, da do usodnega trka sploh pride.

Do enega takšnega, ki se bo, kot nad Tungusko, morda uspel prebiti vsaj do spodnjih plasti Zemljine atmosfere ...

Delite članek