REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V vesolju neverjetnih 2000 milijard galaksij

Znanstveniki so ugotovili, da je v vesolju neverjetnih 2000 milijard galaksij, kar je do 20-krat več, kot so domnevali do zdaj.

Znanstveniki so do presenetljive ugotovitve prišli s tridimenzionalnim modeliranjem posnetkov, ki jih je v 20 letih zbral vesoljski teleskop Hubble, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vprašanje, koliko galaksij je v vesolju, znanstvenike zaposluje, že odkar je ameriški astronom Edwin Hubble leta 1924 ugotovil, da sosednja galaksija Andromeda ni del naše Rimske ceste.

Vendar astronomi tudi z najsodobnejšo opremo težko pridejo do natančnih podatkov. Ena od težav je, da je viden le del vesolja, od koder je svetloba, ki jo oddajajo oddaljeni objekti, prispela do Zemlje. Preostanek je zunaj našega dosega.

In še v tem vidnem delu vesolja trenutno dostopna tehnologija znanstvenikom omogoča preučevanje le desetine tega prostora. "Razburljivo je, da več kot 90 odstotkov galaksij v vesolju še čaka na preučitev," je dejal Christopher Conselice z univerze Nothingham, ki je vodil raziskavo. "Kdo ve, kaj zanimivega bomo odkrili, ko bomo te galaksije opazovali z naslednjo generacijo teleskopov," je dodal.

Znanstveniki pod vodstvom Conselica so Hubblove posnetke spremenili v tridimenzionalne modele, s katerimi so izmerili število galaksij v različnih obdobjih zgodovine vesolja. Analiza je segla več kot 13 milijard let nazaj, to pa je zelo blizu velikega poka, s katerim naj bi nastalo vesolje.

Astronomi so s pomočjo novih matematičnih modelov prišli do števila "nevidnih" galaksij, ki so zunaj dosega teleskopov, pri čemer so prišli do presenetljive ugotovitve, da jih je večina prešibkih ali preveč oddaljenih, da bi jih lahko videli.

Ko je bilo vesolje staro le nekaj milijard let, je bilo v njem desetkrat več galaksij glede na obseg vesolja, kot jih je danes, so še ugotovili znanstveniki.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek