REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Najbolj uničujoči požari v ruski zgodovini

Najbolj uničujoči požari v ruski zgodoviniPožar v Moskvi, vir: RBTH

Ob nedavnem požaru v znameniti pariški stolnici Notre Dame se spominjamo najbolj uničujočih požarov v ruski zgodovini, ko so plameni spreminjali v pepel kulturno dediščino, zgradbe in tudi človeška življenja.

Moskva je vajena velikih požarov, saj so mesto razdejali večkrat in vzeli ogromno človeških življenj. V požaru, ki je današnjo rusko prestolnico zajel leta 1547, je umrlo 4.000 prebivalcev.

Med francosko okupacijo leta 1812 pa je Moskva doživela enega najbolj uničujočih požarov. Še vedno ni znano, kdo ali kaj ga je povzročilo, glavni osumljenci so maščevalni domačini ali ruske oblasti.

Med francosko okupacijo leta 1812 pa je Moskva doživela enega najbolj uničujočih požarov. Še vedno ni znano, kdo ali kaj ga je povzročilo, glavni osumljenci so maščevalni domačini ali ruske oblasti.

Ogenj je uničil dve tretjini mesta, večino lesenih stavb, 2.657 kamnitih zgradb, 122 cerkva in številne nenadomestljive dokumente in kulturne objekte. Umrlo je na tisoče ljudi, med njimi tudi 2.000 ranjenih ruskih vojnih ujetnikov, ki so jih Francozi pokrpali po bitki pri Borodinu.

Ko je francoska vojska zapustila Moskvo in je v mesto vstopila ruska konjenica, so bili vojaki šokirani nad prizorom, ki jih je pričakal: »Komaj smo si utrli pot skozi trupla ljudi in živali,« se je spominjal general Aleksander Benckendorff. »Ruševine in prah so bili povsod. Samo oropane in popolnoma zažgane cerkve so služile za orientacijo med vsem tem razdejanjem.«

29. decembra 1837 je zagorelo v Zimskem dvorcu, razkošni rezidenci v Sankt Peterburgu, ki so jo pogosto uporabljali ruski carji. Gasilci in okoli 20.000 vojakov se je kar 30 ur borilo z ognjem, a so bili v luči silnega požara nemočni.

Drugo in tretje nadstropje palače sta popolnoma pogoreli. Čudoviti hodniki, umetelna dekoracija, neprecenljive umetnine in edinstveni rokopisi so bili izgubljeni za vedno. Trajalo je dve leti, da so popravili škodo.

Moskovska Osrednja izložbena dvorana Manež je bila zgrajena leta 1817 tik ob kremeljskem obzidju, da bi z njo obeležili peto obletnico zmage nad Napoleonom.

Moskovska Osrednja izložbena dvorana Manež (kot jo uradno imenujejo) je bila zgrajena leta 1817 tik ob kremeljskem obzidju, da bi z njo obeležili peto obletnico zmage nad Napoleonom.

14. marca 2004 je ogenj pogoltnil zgradbo in ostali so samo zunanji zidovi. Policija je ugotovila, da je šlo za požig, vendar storilcev niso nikoli našli. Dejanje bi lahko bilo povezano s predsedniškimi volitvami, ki so se dogajale na isti dan.

Nadaljevanje članka si lahko preberete na: RUSSIA BEYOND

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek